Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bildningscampuset Sjundeå hjärta har ljusa, stora rum i solgult, orange, grönt och turkos – så här ser det ut i det nya skolcentret

Från 2022
Uppdaterad 26.04.2022 09:00.
Ett rum för kläder imed orange väggar och skåp. Här ska barn i klasserna 0-2 ha sina ytterkläder och skor.
Bildtext Förskolebarnen och eleverna i årskurs 1-2 i Aleksis Kiven koulu välkomnas av väggar, skåp och förvaringshyllor i orange.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Sjundeås blivande skolcentrum har fått sitt namn och heter Bildningscampuset Sjundeå hjärta. Juryn är nöjd med namnet, som är resultatet av en namntävling.

Sjundeå ordnade en namntävling för det blivande nya skolcentret i början av året och kommunen fick in 247 förslag plus ytterligare två namnförslag efter att tävlingstiden hade gått ut.

Sjundeå hjärta var inte bara juryns favorit utan också det populäraste namnförslaget.

Enligt juryn passar namnet ihop med fasadkonsten. Dessutom låter namnet bra på både svenska och finska (på finska Sivistyskampus Siuntion sydän) och beskriver hur centret ska användas och de som använder det.

– Sjundeå hjärta blir hela kommunens hjärta och allas vardagsrum. I och med det nya namnet hoppas vi att alla Sjundeåbor tar campus till sitt hjärta, säger bildningsdirektör Eero Kling som också har fungerat som juryns ordförande.

profilbild på Eero Kling, Sjundeås bildningsdirektör. I bakgrunden det blivande nya skolcentret.
Bildtext Bildningsdirektör Eero Kling säger att nuvarande budget, 26 miljoner euro, håller. Likaså håller tidtabellen, det vill säga allt ska vara klart för flytt i slutet av maj.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Bildningscampuset Sjundeå hjärta ska vara klart i slutet av maj säger både byggföretaget och bildningsdirektör Eero Kling. Kommunens rådgivning planerar flytta in redan i juni.

Också Walkers tänker öppna sitt sommarkafé i Bildningscampuset Sjundeå hjärta i början av sommaren medan den övriga ungdomsverksamheten, de två skolorna och biblioteket flyttar in i augusti i samband med skolstarten.

Är du nyfiken på hur det ser ut i Sjundeås nya bildnings- och välfärdscentrum, det vill säga Bildningscampuset Sjundeå hjärta? Här är en del bilder tagna 25 april, det vill säga ungefär en månad innan allting ska vara klart.

Den blivande matsalen i Sjundeås nya skolcentrum. Halvfärdigt, mycket byggmaterial
Bildtext Matsalen för skoleleverna finns på bottenplan. Det är stort och här ingår också en aula. Räcket i andra våningen och trappans ledstång är målat i knallgult för att matcha detaljer i matsalen och köket där skolmaten tillreds.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Detaljer från blivande skolköket i Sjundeås nya skolcentrum. Gula väggar och dörrar. Allt halvfärdigt.
Bildtext Skolköket går i knallgult, här endast en del av det.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Metalltrappa målad i turkos, på väggen träpanel. Trappan leder från bibliotek upp till Aleksis Kiven koulu.
Bildtext Väggarna i det blivande biblioteket går i turkos och därför är också trappan till andra våningen, där Aleksis Kiven koulu har sina klassrum, målad i samma turkosblå nyans. Observera träpanelerna på väggarna, de återkommer i flera rum.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En metalltrappa målad i turkosblått. Väggarna går i samma färg. Biblioteket i det blivande skolcentret i Sjundeå.
Bildtext Det nya biblioteket blir mindre mindre till ytan än nuvarande. Det krymper från cirka 600 till 400 kvadrat. Biblioteks- och fritidschef Maarit Tuomisto säger att personalen rensar bort böcker som ingen lånar. Vill Sjundeåborna låna en bok som inte finns i Sjundeå går det snabbt att beställa boken via biblioteksnätverket Helle.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Vy från andra våningen över skolcentrets matsal i bottenvåningen. Träpanel på väggen, gulmålade metallräcken.
Bildtext I matsalen finns mera träpaneler på en stor vägg. Bilden är tagen från andra våningen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Kvinna i hjälm och gul refexvägg målar väggar vid ett tvättställ i Sjundeås blivande nya skolcentrum. Väggarna går i vitt, gult och orange.
Bildtext Här är det både vitt, gult och orange på väggarna där de yngsta eleverna i Aleksis Kiven koulu ska tvätta sina händer.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Den blivande gymnastiksalen i det nya skolcentret i Sjundeå. Väggarna går i grönt, halvfärdigt.
Bildtext Gymnastiksalen, gemensam för både svenska och finska skolan, har gröna väggar ...
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Byggarbetare jobbar i det blivande audotoriet i nya skolcentret i Sjundeå. Mycket plast och halvfärdigt. Mörkblå väggar.
Bildtext ... medan auditoriets väggar går i mörkblått. Auditoriet används förstås av skolorna men går också att hyra för en relativt billig peng, säger bildningsdirektör Eero Kling.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Förvaringsskåp för skolelever i det nya skolcentret i Sjundeå. Gula skå, granna, med siffror på varje dörr.
Bildtext Skoleleverna i Sjundeå svenska skola har gula förvaringsskåp med nyckellösa, så kallade smarta lås.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Ett blivande klassrum i Sjundeå svenska skola i det nya skolcentret. Halvfärdigt, byggmaterial inne i rummet.
Bildtext Klassrummen är däremot ganska neutrala. En inredningsexpert skulle kanske kalla färgen på väggarna äggskalsvit.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Mycket byggmaterial och bråte i ett rum som ska bli klassrum för bland annat bildkonst i Sjundeå svenska skola. Halvfärdigt.
Bildtext Det här är ett blivande klassrum i Sjundeå svenska skola, eventuellt för bildkonst. När man ser allt byggmaterial, alla kablar med mera undrar en lekman nog om byggföretaget blir klar inom utsatt tidtabell, det vill säga om en månad och några dagar.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Ett rum med stora fönster med utsikt öer Sjundeås sportplan och löpbanor. Väggarna i ljusgrått. Personalrum för läare eller rektorer.
Bildtext Skolans lärare och rektorer behöver dämpade färger i sina personalrum. Här är ett med utsikt över sportplan.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Huvudingången till ett stort hus, det nya skolcentret i Sjundeå. Mycket byggmaterial och skräp ute.
Bildtext Här är den huvudsakliga ingången för skoleleverna. De kommer då in i aulan och vidare till matsalen. Byggföretagets projektchef och byggplatsansvarig beklagade på måndagen (25.4) att det låg en massa skräp ute. De sade att allt låg under snö ännu på fredagen och ska förstås städas bort.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Sjundeås blivande skolcentrum. April 2022
Bildtext Bildningscampuset Sjundeå hjärta sett från Sjundeåvägen. Från den här sidan går man in i biblioteket.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Budgeten för bildningscentret var 26 miljoner euro och den lär hålla. Då har Sjundeå en byggnad på totalt 8 200 kvadratmeter som rymmer cirka 480 elever från Aleksis Kiven koulu (årskurs 1-9) och Sjundeå svenska skola med omkring 180 elever (årskurs 1-6). Dessutom finns här ett bibliotek, ungdomsservicen, verkstaden Ström, elevvården, rådgivningen och familjearbetarna.

Hit flyttar också en del av förskoleundervisningen. Vi har tidigare berättat att alla förskolebarn inte får plats i det nya skolcentret. En del av dem kommer därför att gå i förskola i affärscentret på Flemingsvägen 2 ifall granskningen av inomhusluften visar att barnen kan vara där.

Bildningscampuset Sjundeå hjärta ska bli hela kommunens hjärta och allas vardagsrum

11:10

Diskussion om artikeln