Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sy en enkel poncho – ett klassiskt plagg, som kan stajlas efter behag

Från 2022
Sy en enkel poncho – ett klassiskt plagg, som kan stajlas efter behag - Spela upp på Arenan

Det här är världens lättaste plagg att sy själv. Låt ponchon bli en del av din hållbara garderob och pynta med accessoarer som passar just dig. I all sin enkelhet är den både tidlös och skön att dra på sig när kylan överraskar.

Det går så fort att sy en poncho att det är lätt att sy en hel hög och dela ut till den som behöver. En poncho är praktisk eftersom den lämnar händerna fria, om man jämför med en filt som man måste hålla ihop för att den ska hållas runt en. En poncho passar dessutom alla, liten som stor. Den kan både bli ett vackert ytterplagg och den där extra värmen framför brasan.

En poncho kan med fördel göras av återvunnet material. Har du till exempel en gammal filt eller ett ylletyg passar det fint. Jag har köpt ett speciellt ylletyg på metervara som kallas boiled wool på engelska, keittovilla på finska och på svenska kunde det översättas till "kokt ull". Materialet hittar du i tygbutiken eller på nätet.

Kvinna iklädd en gul poncho
Bildtext Så här stor blev denna poncho på mig som normalt har klädstorlek XS-S.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Denna typ av tyg, filtad ull, är extra praktisk eftersom kanterna inte behöver sicksackas eller fållas och därför behövs bara en enda kort raksöm för att sy en poncho.

Anpassa storleken enligt dina egna önskemål.

Du behöver:

  • ylletyg, 70 x 140 cm eller önskad storlek

  • symaskin, nålar, sytråd, sax och måttband

Gör så här:

  1. Vik tyget dubbelt så är det lättare att klippa till.

  2. Klipp till en bit som är 70 x 140 cm eller önskad storlek.

  3. Mät från den vikta kanten och längs ena sidan 26 cm för halshål och markera med nål. Till barn kan halshålet göras något mindre och till män något större.

  4. Nåla längs kanten från den första nålen.

  5. Sy den nålade sträckan med raksöm.

  6. Vänd till rätan. Klar för användning!

Kvinna iklädd poncho
Bildtext En poncho värmer skönt och du har händerna fria för annat än att hålla fast en filt runt dig.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Dekorera enligt stil och humör

Ponchon kan givetvis dekoreras med yllebroderier, applikationer eller nålfiltade dekorationer, men genom att låta den vara enkel och enfärgad är den lättare att kombinera med andra plagg. Jag föredrar att använda andra accessoarer som till exempel olika broscher, som får bli pricken över i för dagen. Broscherna är lätta att byta ut och variera i det oändliga.

Tips på broscher att göra själv

Under mina 20 år på Strömsö har jag hunnit göra en hel rad broscher i olika stilar. Om du klickar på de blå länkarna så kommer du till beskrivningar av respektive brosch, så kan du med hjälp av instruktionerna där göra liknande själv.

En brosch gjord av träkulor i olika färger passar till exempel bra till denna poncho.

brosch gjord av träkulor
Bildtext Träkulor i många olika färger och storlekar är sammanfogade med fiskelina till en dekorativ brosch.
Bild: Lee Esselström / Yle

Vill du ha dekorationer i ull så kan du nåltova ett hjärta eller göra en rosenbrosch.

En nåltovad rosenbrosch
Bildtext Gör en ros i din egen favoritfärg.
Bild: Lee Esselström / Yle

Är du mer lagd åt udda smycken så kan du hitta inspiration i artikeln om hur du kan göra egna smycken med resin. Jag har gjort broscher med insekter, skruvar och spikar, strössel och andra udda saker. Vill du synas i mörkret är en reflexbrosch en god idé.

En reflexbroschblomma
Bildtext En reflexbrosch kan också göras i många olika färger.
Bild: Lee Esselström / Yle

Blommor av filttyg i ull är också lätta att göra. Klipp bara till delarna i filttyg, sy ihop och dekorera med knapp eller träkulor i mitten. Virkar du hellre en blomma så har jag också gjort beskrivning till en sådan. En brosch med halmdekoration är en flirt med halmtraditionerna och definitivt inte något som många andra har.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk