Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En plattform för yttrandefrihet eller bara en reklamplats för Tesla? Därför köper Elon Musk Twitter

Från 2022
Uppdaterad 25.04.2022 23:08.
En man i svart kostym och vit skjorta sitter ner på en stol, bakgrunden är mörk.
Bildtext Tesla-vd:n Elon Musks förhållande till Twitter kan bäst beskrivas som hatkärlek.
Bild: Trevor Cokley / AOP

Medieplattformen Twitter har ingått ett avtal med miljardären Elon Musk. Men varför vill världens rikaste man egentligen köpa plattformen?

Under söndagen inledde Musk diskussioner med Twitters styrelse, efter ett anbud om att köpa plattformen.

På måndag kväll kom beskedet: Elon Musk köper Twitter.

Mångmiljardären har köpt majoriteten av aktierna i mediejätten Twitter. Elon Musk uppges ha betalat sammanlagt 44 miljarder dollar för aktierna i Twitter.

Före köpet ägde Musk omkring nio procent av företaget.

Styrelsen godtog inte det förra budet

Musk gav tidigare ett bud på 43 miljarder dollar för Twitter. Åtminstone till en början ställde sig Twitters styrelse negativt till Musks anbud och kallade det för “ett fientligt bud”.

Många frågar sig nu varför Elon Musk vill köpa Twitter. Twitter har inte samma räckvidd som Facebook och inte samma växande användarantal som Tiktok.

Så varför är Twitter då så attraktivt för Musk? Att köpa Twitter kommer knappast att göra Musk rikare än han redan är.

Twitter gör knappast Musk rikare

Elon Musk är alltså världens rikaste man, även om han själv säger att Rysslands president Vladimir Putin troligtvis är ännu rikare.

Att äga Twitter skulle alltså inte göra mångmiljärdären Musk mer förmögen än han redan är. Däremot skulle han ha mer makt över en plattform som han redan nu använder aktivt.

Musk har mer än 83 miljoner följare på Twitter, men hans förhållande till tjänsten kan främst beskrivas som hatkärlek.

Om han lyckas köpa Twitter vill han samtidigt privatisera bolaget och dra bort det från börsen. På Twitter har han skrivit att det borde vara upp till aktieägarna om Twitter ska privatiseras eller inte.

Genom att göra ett börsnoterat bolag privat kan ägarna minska transparensen kring bolaget, det finns till exempel inte samma krav på att meddela om förändringar i bolaget offentligt.

Genom att köpa Twitter kan Musk också uppnå en status som pengar inte kan ge honom.

Amazongrundaren Jeff Bezos har till exempel köpt upp Washington Post medan Apple-grundaren Steve Jobs änka, affärskvinnan och filantropisten Laurene Powell Jobs köpt upp the Atlantic.

Det verkar som om varje miljardär med självrespekt vill ha kopplingar till medievärlden, Twitter verkar vara Musks val. Till skillnad från Bezos och Powell Jobs försöker Musk ändå nu komma över en plattform som egentligen inte behöver hans hjälp på samma sätt som traditionella tidningshus.

En bild av en persons profil på Twitter.
Bildtext Elon Musk har över 80 miljoner följare på Twitter.
Bild: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Förändringar kan väntas

Musk har tidigare sagt att om han köper upp Twitter så kommer plattformen att genomgå förändringar.

Vad är det då han vill förändra?

Musk har sagt att han ser flera brister med Twitter som en plattform. Han säger sig vilja förändra bolaget och göra plattformen till en plats för yttrandefrihet världen över, men att det här skulle kräva större förändringar av bolaget.

"Musk vill ha friheten att utöva makt över andra utan att behöva följa lagar eller regler"

Musk motiverar köpet av Twitter med att han kunde ge användarna mer frihet, men nationalekonomen och den tidigare amerikanska arbetsmarknadsministern Robert Reich skriver i en analys för the Guardian att det här främst är en täckmantel. Det Musk egentligen vill åt är enligt Reich frihet från ansvar.

En närbild av en mans ansikte.
Bildtext Den amerikanske nationalekonomen Robert Reich anser att demokratin i värsta fall kan vara hotad om Elon Musk köper upp Twitter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Reich skriver att en person med tillräckligt mycket pengar kan köpa till sig lagändringar och ändra på regelverk och på så sätt tjäna ännu mer pengar.

Enligt Reich har Musks mål med affären inget att göra med andra människors frihet, utan främst hans egna obegränsade frihet. Friheten att utöva makt över andra utan att behöva följa lagar eller regler och utan att behöva förklara sig för aktieägare eller konkurrenter.

Trump kan återvända till Twitter om Musk köper plattformen

Musk är lite av en "loose cannon", man vet aldrig vad man kan vänta sig av honom. Han är även känd för att ha betett sig oberäkneligt på Twitter, vilket väckt oro över hur han egentligen skulle leda företaget och förändra plattformen om han ägde den.

Musk är känd för att skriva ogenomtänkta saker på Twitter, för att attackera och förolämpa andra och för att skämta.

År 2018 kommenterade Musk Twitter genom att säga att "mina tweets är bokstavligen det jag tänker då jag skriver dem, de är inte noga genomtänkt företagspropaganda".

En förändring som Musk väntas göra om han tar över Twitter är att göra det möjligt att editera sina tweets i efterhand. Det här är något han också frågat sina 80 miljoner följare om och fått stöd för. Musk har också kritiserat Twitters algoritm.

Trots att en del analytiker är kritiska till Musks motiv så säger han själv att han vill förbättra plattformen.

Hans strävan att göra Twitter till en plats med total yttrandefrihet kan ändå leda till att hatprat och påhopp blir allmännare på plattformen. Musk vill bland annat tillåta amerikanska högerpolitiker som stängts av från Twitter att återvända.

Det här gäller också president Donald Trump som blev avstängd efter sitt twittrande under stormningen av Kapitolium i januari 2021.

En bild av en telefon
Bildtext President Donald Trump har varit avstängd från Twitter sedan den nionde januari 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Jag återvänder inte till Twitter. Jag håller mig till min egen plattform Truth

Donald Trump

Efter beskedet om Twitterköpet meddelade Donald Trump på måndag kväll att han inte kommer att återvända till Twitter om kontot återställs. Trump sa till Fox News att Musks övertagande innebär en positiv utveckling men att han stannar på sin egen plattform Truth.

Källor: New York Times, Fortune, Politico, Guardian, Wired.