Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andra svåra skadan på kort tid för alpinlöftet Rosa Pohjolainen – nästa säsong är i praktiken körd redan nu: "Ett tråkigt bakslag"

Rosa Pohjolainen.
Bildtext Rosa Pohjolainen missar nästa säsong.
Bild: Tomi Hänninen

Rosa Pohjolainens knä ska opereras i början av maj och sedan väntar en lång period av rehabilitering. Först i slutet av året kan hon börja träna igen.

I början av 2021 åkte Rosa Pohjolainen på en allvarlig knäskada och nu har olyckan varit framme igen. Under ett träningsåk i Levi skadade hon korsbandet så allvarligt att det krävs operation.

– Visst är det ett tråkigt bakslag. Jag är bara 18 år och det här är min andra stora skada. Det känns av och grämer. Nästa säsong skulle jag ha haft ett bra startnummer och goda förutsättningar då resultaten var goda förra säsongen, säger hon till Yle Urheilu.

Under ungdoms-OS i Vuokatti i mars vred Pohjolainen sitt knä men efter magnetundersökning ansåg man att vila skulle göra att skadan läkte av sig själv.

Knät var ändå inte i det skick som Pohjolainen hade tänkt sig och en månad senare gick korsbandet av under en vanlig träning.

Rosa Pohjolainen under en tävling i världscupen.
Bild: Christian Bruna /All Over Press

Får börja träna i november

Operationen sker den femte maj och sedan ska hon rehabilitera knät i ett halvt år.

– Sedan tar det ytterligare tre månader att komma in åkningen. Då börjar både världs- och europacuperna vara över. Tyvärr missar jag hela nästa säsong.

– Skador hör dock till grenen och sällan kan man försöka undvika dem. Rehabiliteringsprocessen är lång, det gäller att börja från grunderna och lära sig gå. Sedan gäller det att få tillbaka styrkan, säger hon.

Efter sig första skada gjorde Pohjolainen en stark comeback. Hon tog poäng i säsongsöppningen i Levi och i januari slutade hon på 14:e plats i Schladming. Pohjolainen fick också tävla i OS men åkte ur i sitt första slalomåk i Peking.

Pohjolainen är ett stort framtidsnamn men skadorna kastar nu en skugga över hennes karriär.

– Visst oroar jag mig för vad som ska hända i framtiden. Nu ska jag försöka klara det här och hoppas på bättre i framtiden, säger hon.

18-åringen försöker också se något positivt i att träningskalendern nu inte är späckad.

– Jag hinner med skolan och blir student nästa vår. Visst blir det tungt att vara borta från skidåkningen länge men kanske det också är bra att man får pusta ut lite i sommar, säger hon.

Diskussion om artikeln