Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås coronalinje är konservativare än grannkommunernas – nu börjar coronafallen minska

Från 2022
Uppdaterad 25.04.2022 22:28.
Ett munskydd på marken i Stallörsparken i Ekenäs. Man ser lite byggnader i bakgrunden.
Bildtext Till exempel i Helsingfors och Sibbo gäller inte munskyddsrekommendationen i skolorna längre. Borgå har väntat lite längre. Arkivbild.
Bild: Patric Ring / Yle

Varför är Borgå så konservativ i sin coronalinje? Vi ringde upp stadens smittskyddsläkare Jeff Westerlund för att få svar.

Borgå och Lovisa fortsätter med munskyddsrekommendationer trots att THL och huvudstadsregionens kommuner har skippat dem. Dessutom rekommenderar Borgå sju dagars karantän trots att THL redan i januari föreslog att karantänen förkortas till fem dagar. Sibbo och Lovisa följer THL:s rekommendation.

– Jag tror att vi alltid varit lite mer konservativa. Vi har försökt dämpa virusspridningen i samhället så gott det går och det har inte funnits så många åtgärder vi kunnat ta till, säger Westerlund.

En åtgärd man har är munskydden.

– Idén bakom det hela är att försöka minska på mängden virus som rör sig i samhället och den vägen försöka förhindra att viruset når dem som är sjuka och svaga. Nu har ju ändå också Borgå gått in för linjen att slopa munskydden i alla skolor. Det sker efter första maj, säger Westerlund.

När det gäller karantänens längd säger han att Borgås linje grundar sig på forskningsresultat samt på vad HUS biträdande överläkare för infektionssjukdomar Eeva Ruotsalainen sagt på stadens möten.

– Det har visat sig att omikronvarianten kan smitta ännu sex dagar efter att man fått sjukan. Därför är fem dagars isolering lite väl kort. Det ligger bakom det att Borgå har haft en lite längre isoleringstid än andra kommuner och än vad THL rekommenderar, säger Westerlund.

En kvinna snyter sig
Bildtext Är man sjuk ska man stanna hemma, det har vi fått höra under hela pandemin. Exakt hur länge man ska hålla sig undan beror på var man bor. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Ruotsalainen har också talat för användningen av munskydd under hela pandemin. Hon sade nyligen till Yle Uutiset att Institutet för hälsa och välfärd THL bra kunde ha väntat till maj med att lätta på den nationella munskyddsrekommendationen.

Stadens regler gäller

Westerlund påpekar att det är upp till kommunerna att själv bestämma om coronarestriktioner och -rekommendationer.

– THL kan rekommendera olika saker, men de kan inte besluta någonting.

Hur ska man då som Borgåbo tänka om arbetsgivaren följer THL:s råd och räknar med en karantänstid på fem dagar, medan staden förutsätter sju dagar?

– Jag tror inte arbetsgivaren har så mycket att säga till om där, det är ju vi som bestämmer i den här saken. Om vi skriver ett intyg på sju dagar så är det sju dagar, säger Westerlund.

Sedan en tid tillbaks uppmanas man gå på ett officiellt coronatest endast i vissa fall, som ifall man tillhör en riskgrupp eller jobbar inom social- och hälsovården. För de flesta räcker det med att göra ett hemmatest, men då är det också på ens eget ansvar att stanna i karantän tillräckligt länge.

– Man ska titta på Borgå stads webbplats. Där ser man hur länge man ska vara borta, säger Westerlund.

Bättre coronaläge i Borgå

Coronaläget i staden börjar lätta.

– I dag är den första dagen då jag med säkerhet kan säga att antalet coronafall tycks börja minska. Mängden coronatest är ungefär den samma som tidigare, men andelen positiva testresultat har sjunkit för tredje veckan i rad. Det går att se en tydlig trend som visar neråt, säger Westerlund.

Vecka 14 var 47,4 procent av de laboratorieundersökta coronatesten positiva. Vecka 15 var andelen 43 procent och vecka 16, alltså förra veckan, var andelen bara 36,3 procent. Det betyder att allt färre av dem som söker sig till ett officiellt coronatest faktiskt har smittats coronaviruset.

– Hittills har vi inte kunnat säga det och det har varit en orsak till att vi har velat hålla kvar munskydden i skolorna tills vi faktiskt ser att det går neråt, säger Westerlund.

Folk i vinterjackor går på gatan i soligt väder.
Bildtext Vi går mot ljusare tider, också när det gäller coronaviruset. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Situationen i Borgå ser faktiskt lite bättre ut än i de övriga kommunerna i Östnyland just nu. I Lovisa och Lappträsk var 48,9 procent av de officiella coronatesten positiva förra veckan. I Sibbo var siffran 45 procent.

Westerlund tycker THL gick ut lite väl tidigt med att lätta på munskyddsrekommendationerna. Samtidigt hoppas han ändå att myndigheterna snart kan ta bort coronavirusets status som en allmänfarlig, smittsam sjukdom.

I så fall skulle förmodligen munskydds-, och karantänsrekommendationerna falla bort och man skulle börja förhålla sig till coronaviruset mer som till en sorts influensa eller förkylning.

Avdelningsepidemi

Westerlund har förstås ingen spåkula och han påminner om att det kan dyka upp nya coronavarianter. Han tror ändå det blir en bra sommar med tanke på covid. Han rekommenderar ändå munskydd i folksamlingar och kollektivtrafiken.

– Nu börjar det se ljust ut, förutom på bäddavdelningarna i Borgå. Där har vi tyvärr en avdelningsepidemi på gång så där är det många fall just nu, säger Westerlund.

Coronaepidemin uppdagades under påskhelgen för ungefär en vecka sedan.

– Det är många som har insjuknat och det finns på alla avdelningar. En del har inga symtom men det finns också sådana med svåra symtom. När det gäller äldre människor så kan det nog leda till dödsfall, tyvärr.

Westerlund litar på att staden får bukt med epidemin. Han berättar att man tagit till åtgärder som isolering och kohortering, alltså att samla alla som blivit utsatta för smitta på samma ställe.

Diskussion om artikeln