Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tehys styrelse fick mandat från fullmäktige att förbereda massuppsägningar: "Sommaren blir ohållbar utan en lösning"

Från 2022
Representanter för Tehy och Super
Bildtext Tehys ordförande Millariikka Rytkönen i mitten omgiven av Silja Paavola, Anne Sainila-Vaarno och Else-Mai Kirvesniemi från Super.
Bild: Silja Viitala / Yle

Styrelsen för hälsovårdsfacket Tehy har fått fullmäktiges mandat att förbereda massuppsägningar. Sommaren kan bli ohållbar utan lösning, påpekar Tehy.

Fullmäktige har också diskuterat förhandlingsläget och fått en rapport om det arbete som förlikningsnämnden har utfört under de senaste veckorna.

Enligt Tehys ordförande Millariikka Rytkönen har arbetet i förlikningsnämnden intensifierats efter påsk.

I bakgrunden har parterna också förhandlat om så kallade textfrågor.

– Det är positivt att vi nu verkligen jobbar med att hitta en överenskommelse, säger Rytkönen.

Kollaps nära – och sommaren kan bli extremt svår

Den offentliga sjukvården och tjänsterna för äldre håller på att kollapsa, och det finns nu ett stort behov av att hitta en lösning på bristen på vårdpersonal.

Under veckoslutet blev det uppenbart att sköterskebristen har minskat på verksamhet inom sjukvården. Avdelningar stängs och åtgärder ställs in.

Nu när sommaren närmar sig har flera stora social- och hälsovårdsorganisationer också konstaterat att det är mycket svårt att få tag på semestervikarier.

– Och vårdskulden bara växer.

Enligt Rytkönen måste förlikningsnämnden förstå att det nu inte handlar enbart om att lösa en arbetsmarknadskonflikt utan att det gäller framtiden för social- och hälsovårdstjänsterna i Finland.

"De yttersta ansvaret ligger på de politiska beslutsfattarna"

– Jag hoppas verkligen att de politiska beslutsfattarna äntligen tar på allvar den djupa gemensamma oro som våra vårdorganisationer har, och att de lyssnar på oss. Det yttersta ansvaret ligger på dem, säger Rytkönen.

Fullmäktige i Tehy kommer med största sannolikhet att sammankallas nästa gång förlikningsnämnden lägger fram sitt förlikningsförslag.

– Fullmäktige kommer i det sammanhanget att få en rapport om genomförandet av de kollektiva uppsägningarna och fatta nödvändiga beslut – om förlikningsförslaget inte innehåller en trovärdig lösning på sjuksköterskebristen, säger Rytkönen.