Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Går inte att få några offerter" – Pedersöre skjuter upp skolbygge på grund av prisläget i byggbranschen

Uppdaterad 25.04.2022 21:01.
Elever tar mat i skola i Pedersöre.
Bildtext Tanken var att byggstarten för nya Sandsund skola skulle bli i juni, nu skjuts offertrundan upp till september.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

De skenande kostnaderna inom byggbranschen skjuter nu på ett skolbygge i Pedersöre.

Byggstarten för Sandsund nya skola skjuts upp, beslöt kommunstyrelsen i Pedersöre. Orsaken är att det är omöjligt att få offerter från byggföretag eftersom priserna varierar från dag till dag.

- Det är ett väldigt tråkigt världsläge vi lever i, och det är svårt för entreprenörerna att räkna då priset kan vara ett annat nästa dag. Det är jättesvårt att få offerter, säger styrelseordförande Johanna Holmäng (SFP).

Entreprenörerna är tvungna att räkna med större marginaler än vanligt och även räkna med tidsförskjutningar om det blir svårt att få tag på byggmaterial under byggtiden.

Ett alternativ hade varit att börja med anbud på arbeten på skolgården och uteområdena och begära offert på själva byggnaden då osäkerheten inom branschen lagt sig.

Johanna Holmäng
Bildtext Att börja med uteområden och grunden kunde ha varit ett alternativ, men eftersom ingen vet när kommunen kan få offert för själva byggnaden valde kommunstyrelsen att vänta med allt, säger ordförande Johanna Holmäng (SFP).
Bild: Viktor Grandell

Kommunstyrelsen beslöt ändå att man inte vet hur lång väntan skulle bli och då är det bättre att göra allt samtidigt.

- Vi skjuter upp det här på grund av det osäkra läget och återkommer i september. Det hänger inte ihop med att vi inte vill bygga, utan helt och hållet på grund av att det ser ut som det gör, säger Holmäng.

Byggstarten skulle enligt planerna ske i juni. Nya Sandsund skulle innehålla förskola, årskurs 1-2, kök, matsal, gymnastiksal, lärarrum och bibliotek. Kostnaden uppgår till 7,5 miljoner euro.