Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kevin Lankinen imponerade och fick beröm av tränaren: "Nu är mitt spel på den nivån som det ska vara"

Uppdaterad 26.04.2022 07:59.
Kevin Lankinen låg bakom Chicagos seger - Spela upp på Arenan

Måndagens NHL-omgång bjöd inte direkt på några delikatesser. Endast en match stod på programmet och där gjorde slutspelsavsågade Chicago och Philadelphia upp om snarast symboliska poäng.

Hockeypubliken i Chicago bjöds på många mål i inledningen. I den sjunde minuten förde Jonathan Toews upp Chicago i en 2–0-ledning och ett par minuter senare reducerade Philadelphias Kevin Hayes till 2–1.

Sedan följde 40 minuter utan mål innan Alex DeBrincat utökade till 3–1 – ett mål som skulle visa sig bli matchens sista.

I Chicagos mål gjorde Kevin Lankinen en ytterst vass insats. Han fick beröm av tränaren Derek King efter att ha räddat 33 av 34 skott.

Statistiskt sett har Lankinen en jobbig säsong i bagaget. Den 26-årige finländaren har nu 89,0 i räddningsprocent och 3,53 insläppta mål per match. På 28 starter har det endast blivit 7 segrar.

Nate Thompson försöker överlista Kevin Lankinen.
Bildtext Nate Thompson försöker överlista Kevin Lankinen.
Bild: Matt Marton-USA TODAY Sports/All Over Press

För en dryg månad sedan lämnade Marc-André Fleury Chicago för spel i Minnesota och sedan dess har Lankinen burit huvudansvaret i Chicagos mål.

– Då jag nu kollar tillbaka på säsongen så fick jag först möjlighet att lära mig av en av historiens bästa målvakter. Under säsongens sista kvart har jag fått bära lasset själv, säger Lankinen på NHL:s webbplats.

– Jag är nöjd över hur jag har presterat då jag nu fått förtroendet från kväll till kväll. Nu är mitt spel på den nivån som det ska vara.

Lankinen NHL-debuterade säsongen 2020–21 och hade då klart bättre statistik: 90,9 i räddningsprocent och 3,01 insläppta mål per match.

Det är ytterst oklart hur Chicagos målvaktsframtid ser ut. Både Lankinen och kollegan Collin Delia sitter på utgående kontrakt och duon har i sommar möjlighet att skriva på för andra NHL-klubbar.

Spelare i Dallas och Vegas brottas framför målet.
Bildtext Sätter Dallas punkt för Vegas säsong?
Bild: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports/All Over Press

Om måndagens NHL-omgång var klen är tisdagens runda betydligt intressantare. Hela 13 matcher står på programmet och många bitar i slutspelspusslet kan falla på plats.

Insatserna är höga i matchen Dallas–Vegas där en hemmaseger under ordinarie matchtid skulle innebära att Dallas säkrar sin slutspelsplats på Vegas bekostnad.

Resultat:

Chicago–Philadelphia 3–1

CHI: Henrik Borgström 0+0, +1, 10.10
CHI: Kevin Lankinen 33/34 räddningar

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln