Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Turismbranschen i Österbotten ser fram emot rekordsommar – fler hotellgäster än innan pandemin

Från 2022
Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Bildtext Max Jansson förutspår en hektiskt sommar i Österbotten.
Bild: Yle/Anna Ruda

Visit Vasas vd Max Jansson säger att sommaren kommer att bli hektisk i Vasa, och det är många som hört av sig till dem. Hotellens prognoser tyder på att det blir ett rekordår.

Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket ofta betyder ett hektiskt schema för hotell och restauranger. Enligt Max Jansson, vd för Visit Vasa, kommer många att turista i Vasa i sommar.

– Vi har för tillfället ett bättre utgångsläge än inför sommaren 2019, alltså fler personer har bokat hotellnätter och är på väg till Vasa. Den här sommaren kommer att bli livlig på många olika sätt, säger Jansson.

Förra sommaren var det många som turistade i Vasa trots coronapandemin. Det här beror enligt Jansson på att finländarna ville upptäcka hemlandet.

– Vanligtvis brukar det vara kring 70 procent inhemska turister i Vasa. Under pandemin var det nästan uteslutande inhemska turister. Svenskarna har börjat höra av sig mer och mer, så vi lär få många svenska turister i år.

Den här sommaren kommer att bli livlig på många olika sätt

Max Jansson, vd Visit Vasa

Enligt Jansson har många finländare under pandemin upptäckt hemtrakten på ett annat sätt än tidigare.

– Folk har velat resa under pandemin och lagt märke till att det finns mycket att se nära hemmet. Många har bokat stugor som ligger endast 200 kilometer hemifrån.

Jansson hoppas att trenden håller i sig även i framtiden.

– Det ordnas fantastiska evenemang längs med hela den österbottniska kusten. Åk dit och besök några evenemang och passa samtidigt på att se alla fina ställen som finns längs vår skärgård.

Vaasa festival 2021.
Bildtext I sommar ordnas flera evenemang i Vasaregionen. Bilden är från Vasa Festival 2021.
Bild: Yle/Anna Wikman

Eftersom pandemin fått många att sitta hemma under långa perioder tror Jansson att folk längtar efter att socialisera.

– Jag tror att sommaren blir längre i år eftersom folk vill umgås och är trötta på att sitta hemma. Det här har vi lagt märke till sett till antalet förfrågningar.

Trots många positiva besked nämner även Jansson en negativ effekt som kriget i Ukraina har haft.

– Ett kryssningsfartyg som skulle anlända till Vasa vid ett flertal tillfällen i sommar har meddelat att de undviker hela Östersjön på grund av kriget i Ukraina. Det är väldigt tråkigt.

Många hotellbokningar i Österbotten

Även hotellen i Österbotten säger att antalet förfrågningar är många för tillfället. På Hotell Astor i Vasa hade de redan förra året en hektisk sommar.

– Förra sommaren var en rekordsommar och allt pekar på att det blir ännu fler gäster i år. Majoriteten av de turister som bokar rum är finländare, men vi har även fått förfrågningar av tyskar och amerikaner, säger Petra Gästgivars Lundberg.

Gatuvy i Vasa
Bildtext På Hotell Astor i Vasa har man fått förfrågningar från utlandet.
Bild: Yle/Filip Stén

På Stadshotellet i Jakobstad är det främst resenärer som besöker Jakobstad i olika affärssammanhang, men förra året var det annorlunda.

– Förra sommaren var suverän. Jakobstad har inte varit en turiststad tidigare, men i och med coronapandemin hade vi många inhemska turister. Vi har inte fått speciellt många bokningar hittills, men de som bokar brukar göra det ganska sent. Utgångsläget är ganska samma som förra året, så vi förväntar oss en väldigt bra sommar, säger Jonas Emet på Stadshotellet i Jakobstad.

Även hotellchef Martin Andergård på Original Sokos Hotel Royal Vasa meddelar att prognosen för 2022 ser lovande ut.

– Förra sommaren i Vasa var väldigt bra, till och med bättre än innan pandemin. Prognosen för i år ser bättre ut för varje vecka som går och ser ut att bli bättre än förra året. Jag har ingen orsak att tro att den inhemska sommarresenären inte skulle ta sig till Vasa igen. Svenskarna avvaktar ännu, men vi ser en även där en ökning.

Diskussion om artikeln