Hoppa till huvudinnehåll

"Jag skulle nog orka träna mer"

Tre till fyra timmar per dag. Så mycket tränar 12-åriga Ellen Kronqvist Storholm från Nykarleby. I Ryssland kan jämnåriga åkare träna upp till tolv timmar. Därför är de så överlägsna just nu.

För att hinna göra tre eller till och med fyra varv i luften på drygt en halv sekund måste man lära sig accelerera rotationen snabbt och därefter upprätthålla en optimal position i luften. Det underlättas av smala axlar och höfter. Därför tränar ryskorna så mycket så tidigt.

Ellens idol är ryskan Alexandra Trusova, som redan som 13-åring gjorde historia som första "kvinna" att landa två olika kvadrupelhopp.

Om man ska klara av kvadrupelhopp behövs det jättemycket träning. Jag håller ju bara på med dubbel och lite trippel

― Ellen Kronqvist Storholm

I OS i Peking tog nu 17-åriga Trusova silver, men vann friåkningen med ett program som innehöll fem kvadrupelhopp. I Finland klarar inte ens männen av ett enda kvadrupelhopp.

Ellen hoppas i sommar lära sig dubbel-Axel och två olika trippelhopp. Det kräver otaliga upprepningar. Men varje nedslag tär på kroppen och stressfrakturer är vanliga bland unga konståkare.

Under OS i Peking fick konståkningen sig en törn då vinterns största stjärna, 15-åriga ryskan Kamila Valieva åkte fast för att ha använt förbjudna preparat som förbättrar återhämtningen. Tränaren Eteri Tutberidze hör till dem som misstänks ligga bakom dopningen.

Jag skulle inte vilja att Ellen tränade som ryskorna, det är inte hälsosamt

― Ellens mamma Eva Kronqvist

Det skulle i praktiken inte ens vara möjligt, då Ellen tillbringar upp till tre timmar per dag i bil på väg till och från träningarna i Karleby. Att bo i Nykarleby och drömma om att en dag delta i VM kan bli en alltför knepig ekvation.

De dagar Ellen har morgonträning i Karleby åker hon hemifrån klockan sex. På eftermiddagen har hon ett nytt ispass samt ett fyspass. Däremellan går hon i skola hemma i Nykarleby. Fast helst skulle hon bara åka konståkning. För trots att hon får sluta skolan lite tidigare blir det stressigt att hinna till träningarna.

Hur länge Ellen fortsätter snöra sina skridskor i Karleby återstår att se. En flytt till Helsingfors eller Åbo har diskuterats. Där kunde hon varje dag sporras av att få träna med äldre, skickligare åkare. Men att flytta från Nykarleby är ett stort steg.

Ellen är en stark presentatör och har vunnit tävlingar och flera gånger stått på prispallen i de två yngsta nationella tävlingsklasserna. I slutet av mars blev hon tia i debutanternas guldfinal, inofficiella FM för åkare under 13 år.

Det som har överraskat mig är hur otroligt hårt arbete som krävs och hur engagerade också föräldrarna måste vara

― Eva Kronqvist

Att fixa frisyr och smink till tävlingarna tycker många konståkningsföräldrar är svårt. För Eva som gjort karriär inom skönhetsbranschen är det den lättaste biten. Och med hjälp av en video med noggranna instruktioner kan även pappa Lasse agera frisör vid behov.

Video: Henrik Leppälä

Foto: Yle & AOP

Redaktör: Marianne Nyman

Se Sportlivs minidokumentär om Ellen Kronqvist Storholm och mamma Eva Kronqvist här.