Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fullmäktige i Sjundeå röstade om korsningsarbeten vid stamväg 51 – den farliga Störsvikskorsningen blir tryggare redan i år

Uppdaterad 02.05.2022 16:56.
En landsvägskorsning.
Bildtext Den här korsningen mellan stamväg 51, Västra kungsvägen och Störsviksvägen ska bli säkrare. Planeringsarbetet för att verkställa projektet påbörjas i brådskande ordning. (Arkivbild)
Bild: Veronica Montén / Yle

För att säkerställa statlig finansiering påbörjas arbetena redan i höst för att göra korsningen mellan stamväg 51, Västra kungsvägen och Störsviksvägen säkrare. Det beslöt fullmäktige i Sjundeå på sitt möte på måndagen (25.4).

Fullmäktige beslöt att korsningen mellan stamväg 51, Västra kungsvägen och Störsviksvägen ska breddas. Korsningen ska få två filer för vänstersvängar i båda riktingar från stamvägen.

Kommunen betalar 220 000 euro för arbetena som torde komma i gång i höst. Vad den andra halvan av kostnaderna bekommer, det vill säga 220 000 euro, så har Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM-centralen) redan gett grönt ljus för.

Underfart röstades ner

Arja Alho (SDP) framförde som socialdemokratiska fullmäktigegruppens förslag att projektet redan skulle innefatta en underfart för lätt trafik.

Förslaget förföll i omröstningen med rösterna 18–9.

SFP:s Laila Andersson, Rabbe Dahlqvist, Susanne Ekström, Johan Holmberg, Kim Juntunen, Anders Karell, Merja Laaksonen och Erik Perklén röstade mot SDP:s förslag.

Det gjorde också samlingspartisterna Åke Holmlund, Heikki Leikola, Maria Koroma-Hintikka, Marko Linnala, Irina Mäkelä, Rainer Sarviaho, Pauliina Sjöholm och Marko Suoknuuti.

Sannfinländarnas Mika Savilahti och Dax Sheffield röstade också mot förslaget.

För SDP:s ändringsförslag röstade socialdemokraterna Arja Alho, Tony Khalil, Mervi Lahtinen, Mika Mäenpää-Louekoski och Kristian Parviainen.

För förslaget röstade också De grönas Minna Sneck, Satu Söderlund och Hilkka Toivonen och Paula Tuominen (Sannf).

"Alla vill ha en tunnel"

Vid senaste styrelsemötet (28.3) hade Maria Koroma-Hintikka ett klämförslag som gick ut på att breddningen av stamvägen vid nämnda korsning görs nu och planeringen av lättrafikleder och underfart påbörjas.

Styrelseordföranden Merja Laaksonen (SFP) konstaterar att det verkar med tanke på statlig finansiering klokast att inleda arbetena nu och sedan fullfölja det med lösningar för den lätta trafiken.

– Det är helt klart att alla fullmäktigemedlemmar önskar att korsningen ska få en underfart för lätt trafik, säger Laaksonen.

Tunnel sannolikt över en miljon euro

Att bygga en tunnel under stamvägen skulle enligt tidigare kalkyler kosta 880 000 euro. Kostnaderna är sannolikt högre än så. En summa som framkastats är 1,5 miljoner euro.

Kommunen önskar att NTM-centralen deltar med halva summan i byggandet av en underfart. Sjundeå skulle stå för andra halvan av kostnaderna.

På mötet i måndags förslog också De grönas Hilkka Toivonen att en utredning för att bygga en bro i korsningen också skulle utredas. Det förslaget fick inget understöd.