Närmare två tusen anmälningar om problem i samband med bilservice varje år – myndigheter uppmanar kunder att kolla fakturan noggrant
Konsumentmyndigheterna får varje år ta emot nästan ett par tusen anmälningar om brister i samband med bilservice. Därför kommer Svenska Yles granskning av bilverkstädernas brister i service och reparationer inte som någon överraskning.
Problem med köp av begagnad bil? Eller har servicen inte åtgärdat problemen med din bil? De här två är de vanligaste klagomålen, som kommer till konsumentmyndigheterna gällande bilar och deras service.
Därför kommer Svenska Yles utredning av bilverkstädernas missar inte heller som någon överraskning för Konsument- och konkurrensverket.
– I fjol tog vi emot 1 700 klagomål som gäller bilservice eller bilreparationer. De utgör en betydande andel av klagomålen vi får ta emot, säger specialsakkunnig Henrik Sillanpää vid Konkurrens- och konsumentverket, KKV.

Svårt för konsumenten att avgöra nödvändig eller onödig bilreparation
Sillanpää tycker inte att bilverkstädernas verksamhet är oreglerad. Konsumentlagstiftningen tillämpas på tjänsterna. Men kunden måste ändå själv vara aktiv och hålla reda på dokumentationen av reparationerna.
– Det är nog problematiskt för en enskild konsument att hålla reda på ifall det finns ett realistiskt behov att byta ut en bildel, till exempel bromsar, säger Sillanpää.
Bedrägeri är alltid en fråga för polisen
Henrik Sillanpää
Han kommenterar just bytet av bromsar i och med att Svenska Yles kartläggning stötte på en verkstad som ville byta ut bromsarna fast de var mindre än ett år gamla.
– I det fallet kan man redan tala om bedrägeri, säger Jouko Sohlberg, teknisk chef vid verkstädernas branschorganisation, AKL, till Svenska Yle.
Konsumentmyndighetens första råd om man misstänker att verkstaden inte har åtgärdat bilens problem är att göra en anmälan, en reklamation. Den ska alltid göras skriftligt.
– Det kan handla om att en del har bytts ut i onödan, eller misstag och slarv ifall den söndriga delen inte har bytts ut, säger Henrik Sillanpää vid KKV.
Han säger att det bra går att höra av sig till Konsumentmyndigheten ifall det inte går att komma överens i frågor om bilservice.
Men, fortsätter han, direkt bedrägeri är alltid en fråga för polisen.
Vi testar fyra bilverkstäder och hittar både slarv och fusk – branschorganisation: "I ett fall kan man redan tala om bedrägeri"
Bytte inte filter men tog betalt, ville byta ut nya bromsar.
Kolla fakturan, håll serviceboken up to date
– Det är viktigt att kolla att fakturan listar vilket arbete som har gjorts på bilen och vilka delar som har bytts ut. Har det getts en garanti på arbetet eller de utbytta delarna? Detaljerna kan bli avgörande senare, säger Henrik Sillanpää.
Det är också viktigt att servicen som gjorts på bilen bokförs med tanke på bilens återförsäljningsvärde.
– Till exempel oljebyten ska dokumenteras i serviceboken, med kvitto eller faktura kan man påvisa att de har gjorts. En anteckning i bilens servicebok är viktigt.
Några månaders väntetid, knapp erfarenhet av elbilar
– Vi har snabba behandlingstider, lovar Henrik Sillanpää. Per telefon får man ofta besked om hur man ska gå vidare. Ärendet kan tas vidare till medling och i allvarligare fall sedan till konsumenttvistenämnden. Då är det fråga om flera månaders behandlingstid, förklarar Sillanpää.
Tillsvidare har myndigheterna mycket liten erfarenhet av elbilar och klagomål som gäller dem.
– Det är svårt att säga nåt mer om brister på service eller reparation av elbilar. Vi får hela tiden mera frågor gällande bilar med alternativa drivmedel i stället för bensin och diesel. Den frågan lever nu hela tiden, summerar Sillanpää.
