Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-EM börjar om 71 dagar – kommer Rysslands damer att få delta?

Från 2022
Två spelare kämpar om bollen.
Bildtext Två dagar före den ryska offensiven, den 22 februari, möttes Belgien och Ryssland i en träningsmatch i Spanien.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Ryssland har ännu inte uteslutits ur sommarens fotbolls-EM. Det landslag som möjligtvis ersätter Ryssland kommer att få bråttom med förberedelserna.

Med endast 71 dagar kvar till premiären i damernas fotbolls-EM är det fortfarande oklart vilka 16 lag som deltar. Den stora frågetecknet kretsar kring Ryssland, som är ett av lagen som har kvalificerat sig för turneringen.

Det var meningen att Ryssland skulle spela i C-gruppen tillsammans med Nederländerna, Sverige och Schweiz. Rysslands fullskaliga anfall på Ukraina har ändå resulterat i att motståndarna har meddelat att de inte tänker spela mot de ryska damerna.

Den ryska invasionen av Ukraina resulterade i att det europeiska förbundet Uefa och det internationella förbundet Fifa bestämde sig för att utesluta Ryssland ur den internationella verksamheten.

Ryssland överklagade till idrottens internationella skiljedomstol Cas, men drog senare tillbaka sin protest för herr-VM. Protesten beträffande dam-EM ligger ändå kvar.

Cas: "Inget datum"

Uefas ordförande Aleksander Ceferin kommenterade det hela för ett par veckor sedan.

– Som vi vet behandlas frågan i Cas. Vi väntar på besked därifrån så fort som möjligt. Vi vet att vi snart behöver fatta ett beslut men vi behöver lite mer information, sa Ceferin den 7 april enligt nyhetsbyrån AP.

Beskedet från Cas dröjer ändå, rapporterar The Athletic (bakom betalmur).

– Det finns ingen ny information. Ingen part har bett om ett snabbförfarande och det finns inget datum för när det ska behandlas.

Schweiz och Sverige har redan meddelat att de inte tänker spela mot Ryssland i EM, medan Nederländerna deklarerat att man varken möter Belarus eller Ryssland. För ett par veckor sedan kunde VM-kvalmatchen Nederländerna–Belarus inte spelas.

Om Ryssland inte deltar i EM kommer platsen förmodligen gå till något av lagen som var nära i kvalet: Portugal, Tjeckien eller Ukraina.