Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emmaus vill bidra med hjälpinsatser i Ukraina – men också med diskussion

Uppdaterad 26.04.2022 19:56.
Maarit Kinnunen och Ira Donner bland prylar av alla de slag i Emmaus lopptorgsbutik i Ekenäs.
Bildtext Maarit Kinnunen och Ira Donner från Emmaus Westervik påminner om att fredsarbete är en fortgående diskussion.
Bild: Maria Wasström / Yle

Många förknippar Emmaus med loppmarknad men Emmaus är också en fredsrörelse, betonar Maarit Kinnunen och Ira Donner från Emmaus Westervik.

Genast när kriget i Ukraina bröt ut ställde finländarna upp med sällan skådad hjälpvilja. Det gjordes – och görs fortfarande – insamlingar av förnödenheter och reda pengar. Många tog emot flyktingar i sina hem.

Också Emmausrörelsen vill dra sitt strå till stacken, både internationellt, nationellt och lokalt.

Emmaus lopptorg i Ekenäs
Bildtext I Emmausbutiken i Ekenäs finns varor i alla kategorier. Med hjälp av köpkort får flyktingar "köpa" vad de behöver bland sakerna.
Bild: Maria Wasström / Yle

På Emmaus Westervik i Ekenäs konstaterar ordföranden Ira Donner att Emmausrörelsen inte primärt är en välgörenhetsorganisation utan en solidaritetsrörelse där man vill stöda dem som lider i samhället och flyr krig.

– Flyktingfrågor har alltid varit ett högprioritetsområde. Också här i Ekenäs har vi ju länge jobbat med flyktingfrågor, säger Maarit Kinnunen.

Hon tillägger att tolerans, respekt och ovillkorligt välkomnande för människor som flyr krig är ledord som rörelsen följer.

Ira Donner och Maarit Kinnunen vid Emmausbutiken i Ekenäs.
Bildtext Ira Donner och Maarit Kinnunen hoppas att folk sluter upp för att diskutera fred i Ekenäs på tisdag kväll.
Bild: Maria Wasström / Yle

I samband med att kriget i Ukraina bröt ut med ny styrka i februari i år har fokus legat på Ukraina. Donner och Kinnunen betonar ändå att man inte heller får glömma bort alla de andra konflikter som forsätter som tidigare trots att världens blickar nu är riktade mot Ukraina.

Emmaus Westervik vill påminna om att fredsarbete är fortgående.

– Vi har ju ingen lösning på kriget i Ukraina men vi tycker det är viktigt att fortsätta att jobba för fred, säger Donner.

Emmaus Westervik bjöd in allmänheten till diskussionskväll (26.4) under temat Fredsarbete i krigstider, tillsammans med Laura Lodenius, verksamhetsledare vid Finlands Fredsförbund.

Evenemanget började klockan 18 på Café Schjerfbeck i Ekenäs.