Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Appelgrensvägen i Hangö enkelriktad och Östra hamnen förses med bom under sommaren

Från 2022
Uppdaterad 26.04.2022 15:55.
Bild av skylt som tillåter snedparkering.
Bildtext Appelgrensvägen i Hangö blir enkelriktad under sommarmånaderna. Arkivbild.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Somrarna har fört med sig parkeringsproblem som Hangö nu vill råda bot på. Därför beslöt stadsstyrelsen i måndags att Appelgrensvägen blir enkelriktad under sommarmånaderna.

Från och med den 15 juni till den 15 augusti får bilar endast färdas från söder norrut. Appelgrensvägen har varit tillfälligt enkelriktad under evenemang tidigare år.

Dessutom förses Östra hamnen med en bom för att förhindra trafik från 15 juni till 15 augusti.

Fjolårets försök med körförbud på samma område ansågs lyckat.

Staden vill undvika felparkeringar

Också sandvägen vid Hangö Casino förses med bommar från och med 1 juni till sista augusti.

På så sätt vill staden undvika felaktig parkering på området mellan Parkbergen och tennisplanerna.

Störst problem vad gäller parkering har uppstått främst under Hangöregattan, midsommaren, kvällstorget och tennis- och seglingsevenemang.

Besluten om sommarens trafikarrangemang fattades efter att styrelsen bekantat sig med en utredning och annat material som sammanställts i ärendet. Efter sommaren ska de ta ställning till hur arrangemangen fungerade.

Styrelsen bekantade sig bland annat med en sammanfattning av Hansea, som har hand om Hangös turistbyrå, Hangö Företagare, polisen och Hangö stad.

Sammanfattningen gjordes efter ett möte i oktober där de gick igenom hur fjolårets sommarevenemang förlöpte. Syftet var att ta lärdom av tidigare evenemang för att trygga trivseln och säkerheten för invånare och turister under de cirka 130 evenemang som ordnas i Hangö.

Staden har också tillsammans med Sitowise och Traficom gjort en utredning för att göra centrum bättre för fotgängare. Den blev klar förra hösten.

Det var i samband med utredningen som fjolårets pilotprojekt med körförbud i Östra hamnen under båtevenemanget Poker Run genomfördes.

Husbilar hänvisas till campingen i första hand

Ett annat problem är parkområden som används som parkerings- och campingområden.

Husbilarna ska under sommaren därför i första hand hänvisas till campingområdet. Politikerna diskuterade om de husbilar som inte ryms på campingen ska hänvisas till parkeringen vid Tulludden.

Dessutom kommer staden tillsammans med företagarna anlita ordningsvakter som patrullerar i Östra hamnen under Hangöregattan och Poker Run. Stadens andel blir då kring 2 500 euro.

Diskussion om artikeln