Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic får chansen att försvara titeln – ovaccinerade spelare tillåts i Wimbledon

Novak Djokovic interjuvas med Wimbledonpokalen i handen.
Bildtext Novak Djokovic har vunnit Wimbledon sex gånger.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Novak Djokovic är välkommen att spela i Wimbledon. Det uppger brittiska medier. Arrangörerna för den anrika tennisturneringen har bestämt att man tillåter ovaccinerade spelare.

Novak Djokovics vara eller inte vara i Australian Open blev en följetong i vintras. Till slut utvisades han från Australien och missade säsongens första grand slam-turnering.

Serben sade senare att han är villig att missa fler turneringar eftersom han valt att inte vaccinera sig mot coronaviruset. Bland annat Wimbledon var i vågskålen men nu är det klart att Djokovic får spela.

Arrangörerna bekräftade i dag att man tillåter ovaccinerade spelare i turneringen som pågår mellan 27 juni och 10 juli.

– Regeringens krav för att komma in i Storbritannien inkluderar inte obligatorisk vaccination. Även om det uppmuntras så kommer det inte att vara ett villkor för att få spela, säger Sally Barton som är vd för All England Club enligt BBC.

Djokovic får därmed chansen att försvara fjolårets grästitel. Totalt har han vunnit Wimbledon sex gånger.

Backar inte från beslutet att porta spelare från Ryssland och Belarus

Förra veckan bestämde arrangörerna att ryska och belarusiska spelare inte får delta i turneringen. Beslutet väckte diskussion och kritik. ATP-touren ansåg till och med att det är orättvist att stoppa spelarna.

Det beslutet kommer man inte att backa från även om man fört långa diskussioner. Bland annat har man diskuterat att välkomna spelare som lämnar in en skriftlig redogörelse där de motsätter sig kriget.

– Vi skulle riskera att deras deltagande eller framgångar användes för att gynna den ryska regimens propagandamaskin och det kan vi inte acceptera, säger ordförande Ian Hewitt.

Beslutet drabbar bland andra Daniil Medvedev som är världstvåa i herrsingel och damernas fyra Victoria Azarenka.

– Om läget skulle förändras avsevärt kunde vi se över beslutet. Just nu är vi mycket tydliga med vår avsikt, säger vd Sally Bolton.