Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hemgjord bomb hittad invid motorvägen i Borgå – detonerades av polisen

Uppdaterad 26.04.2022 19:51.
En avlång sak inlindad i silvertejp ligger bredvid enkvist på marken. Ledningar sticker fram ur den.
Bildtext Bomben, fotograferad av restaurang Herkkules ägare. Från det silverfärgade knytet sticker det ut långa sladdar i gult och grönt.
Bild: Jarmo Lehtomäki

På tisdagseftermiddagen hittades en hemgjord bomb utanför restaurang Herkkules invid motorvägen i Borgå.

– Tre kunder som råkar jobba inom sprängämnesbranschen var ute på bakgården och rökte. De fick syn på ett avlångt föremål inlindat i silvertejp som det stack fram några sladdar ur, berättar Tiina Söderholm som jobbar på restaurangen.

Hon berättar att kunderna, som kände igen vad det eventuellt kunde röra sig om, ringde nödcentralen. Snart var polisen på plats.

– De tittade på den en stund och konstaterade att det var en hemgjord bomb som såg ut att innehålla 340–360 gram sprängämne, säger Söderholm.

Flera poliser och polisbilar står vid vägkanten utanför en restaurang.
Bildtext Polis på plats utanför restaurangen. Polisen längst till höger i bild står ungefär framför stället där bomben hittades. Den låg lite vid sidan av gården, på ett ställe där den inte var så lätt att upptäcka.
Bild: Jarmo Lehtomäki

Efter en stund kom polisens bombexperter från Vanda. De grävde en grop vid sidan av en närliggande åker och detonerade bomben.

– Smällen kändes i hela byggnaden. Alla blev tillsagda att stanna inne i huset eller i sina bilar. Det kändes och hördes ända till Herkkules på andra sidan vägen. De sade att en tiondel av mängden sprängämne räcker för att klyva en sten, berättar Söderholm.

Långt borta, ungefär mitt i bilden, syns två svarta prickar vid sidan av en åker.
Bildtext Poliserna sprängde bomben på en närliggande åker. De svarta prickarna längst bort i bilden är poliserna som grävde gropen där bomben detonerades.
Bild: Jarmo Lehtomäki

Nästan vanlig dag på jobbet

Det finns två Herkkules-restauranger i Finnby i Borgå, en på var sida av motorvägen. Bomben hittades utanför den södra restaurangen som ligger intill vägen i riktning mot Kotka.

Hur känns det när någonting sådant här plötsligt händer mitt under arbetsdagen?

Vi kan säga som så att det har hänt allt möjligt här vid sidan av motorvägen, allt från blottare till missfall, säger Söderholm stoiskt.

Hon och hennes kollegor vet inte vem som kan ha lämnat bomben utanför restaurangen, eller vad motivet kan ha varit.

– Den har åtminstone inte hamnat där av misstag, sa polisen. Någon har kastat den dit med flit. Bomben hade inga detonatorer, så det fanns inte en akut risk för att den skulle kunna smälla, säger Söderholm.

En avlång sak inlindad i silvertejp ligger på marken. Det sticker ut sladdar ur knytet.
Bildtext Bomben var ganska liten och svår att få syn på. Fotografens fot ger ett hum om storleken.
Bild: Jarmo Lehtomäki

Sladdarna som stack ut var lite rostiga så bomben har säkert legat på bakgården en tid. Söderholm gissar att den kan ha lämnats där något tag under vintern. Hon berättar att man renoverat gården men att ingen sett bomben då, fast så låg den också lite vid sidan om på ett ställe där det växer rallarros och annat ogräs.

– Polisen sade att det hittas bomber på olika håll i landet varje vecka. Oftast är det krigstida bomber, men sådana här hemgjorda hittas också nu och då. Tydligen finns det folk som bygger ihop sådana någonstans i sina garage, konstaterar Söderholm.

Yle Östnyland har försökt nå polisen, men utan resultat. Restaurangen skrev om fallet på sin Facebooksida, och tidningen Itäväylä var på plats samtidigt som polisen.

Diskussion om artikeln