Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smålejonen förlorade mot Sverige och missade gruppsegern – nu väntar Kanada i kvartsfinalen

Från 2022
Finska spelare kämpar om pucken framför Sveriges mål.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Det blev inte tre raka segrar för Finland i gruppspelet i U18-VM. Smålejonen förlorade mot Sverige och det gör att laget slutar tvåa i gruppen. Det betyder en svårare motståndare i kvartsfinalen.

Finland hade inlett VM med segrar över Lettland och Schweiz, och behövde bara en poäng i sista matchen mot Sverige för att vinna gruppen.

Gruppsegern skulle innebära en lättare väg in i slutspelet. Tyskland skulle stå för motståndet, medan andraplatsen ger en kvartsfinal mot Kanada.

Men efter 60 minuters spel lämnade Smålejonen isen med hängande huvuden. Det blev förlust med 3–4.

– Vi är besvikna på resultat. Sverige gjorde ett mål mer och är starka i sitt rätlinjiga anfallsspel. Vi förlorade på specialsituationerna, vi är inte tillräckligt bra i powerplay och boxplay, säger förbundskaptenen Mika Marttila i Discoverys sändning.

Finland tvingades jaga under hela matchen och i mitten av andra perioden låg laget som mest under med 1–4. Men en snabb reducering av Lenni Hämeenaho och ett mål av Tuomas Uronen i sista perioden gav en spännande avslutning.

Finland saknade inte lägen på slutet men laget fick inte in någon kvittering. Sverige höll undan och knep gruppsegern. Därmed spelar Finland kvartsfinal på torsdag mot Kanada.

– Vi måste bli jämnare, vi har bra stunder då vi spelar tillsammans och då klarar vi oss mot vilket lag som helst. I morgon kommer vi att gå igenom gruppspelet med spelarna och sedan börjar vi förbereda oss för kvartsfinalen. På torsdag är vi redo, säger Marttila.

Resultat:

Sverige–Finland 4–3 (2–1, 2–1, 0–1)
10.29 1–0 Mattias Hävelid (Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren)
16.06 1–1 Topi Rönni (Kasper Halttunen, Kasper Kulonummi)
17.46 2–1 Tim Almgren (Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki) pp
28.05 3–1 Filip Bystedt (Isac Born, Oskar Pettersson)
31.13 4–1 Mattias Hävelid (Elias Salomonsson)
34.31 4–2 Lenni Hämeenaho (Topi Rönni, Jani Nyman) pp
48.24 4–3 Tuomas Uronen (Lenni Hämeenaho)

Diskussion om artikeln