Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maija Westergård från Korsholm skrev Pisa-provet "Det är intressant att se hur mycket man minns och hur bra man lärt sig"

Från 2022
Tonårsflicka sitter vid sitt skrivbord, ler mot kameran.
Bildtext Maija Westergård är van att sitta hemma och plugga. Distansundervisningen har fungerat hyfsat bra för henne, men hon undrar om undantagstiden kommer att synas på något sätt i resultatet från Pisa-undersökningen.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Vart tredje år tar den internationella Pisa-undersökningen reda på hur väl rustade kunskapsmässigt femtonåriga elever är. Den här gången ligger fokus på matematik och enligt Maija Westergård, som skrev provet på tisdagen, var en del frågor rätt knepiga.

Westergård, som går i årskurs nio i Korsholms högstadium, tyckte att det kändes som en stor sak att delta i provet. Hon hann bli nervös.

– Men jag tyckte det gick väldigt bra. Det kom frågor om sådant som man använder i riktiga livet, till exempel att analysera texter. Men det kom också en del knepiga mattefrågor.

Vad var svårast?

– Det var nog kanske matematiken. I en uppgift jag fick skulle man räkna ut vilken area ett rum hade och det rummet var konstigt format, så man måste dela upp det i olika former för att kunna lista ut arean.

Undersökningen testar eleverna inom fyra områden: Matematik, naturvetenskap, läsförståelse och problemlösning. I år ligger fokus på matematik.

Westergård är medveten om att Pisa-provet främst syftar till att klarlägga hur skolan förbereder unga att möta framtidens kunskapsbehov, snarare än att testa hur bra de minns saker som undervisats i skolan. Trots det tyckte hon att utmaningen låg uttryckligen i att komma ihåg vad man lärt sig för länge sedan.

– Provet täcker en ganska stor del av utbildningen man har gått igenom, och en del är inte längre i färskt minne. Till exempel just inom matematiken kan det kännas svårt om en uppgift handlar om något man inte sysslat med på ett år. Men det är intressant att se hur mycket man minns och hur bra man lärt sig.

Slumpmässigt vald

I undersökningen deltar drygt 600 000 unga från ungefär 90 länder runt om i världen. I huvudstudien i Finland testas ungefär 12 000 elever från 270 skolor.

Skolorna och eleverna väljs ut slumpmässigt, och det överraskade Maija Westergård då hon fick veta att hon skulle delta.

– Jag blev lite chockad, för jag hade inte hört så mycket om det här tidigare. Visst har jag hört om Pisa-undersökningen, men inte att den skulle ske i vår skola. Men jag tyckte det var spännande att få vara med och representera oss.

I provet ges varje elev ett eget paket med frågor att besvara på 120 minuter. På så vis täcker undersökningen en större variation av uppgifter. Utöver detta ges alla elever också 45 minuter att besvara en utvärdering, där syftet är att ta reda på hur det står till med elevernas motivation och studievanor, samt undervisningsarrangemangen och atmosfären i skolan.

Finlands resultat i Pisa-undersökningen har sjunkit stadigt, men de finländska resultaten är fortfarande goda. I undersökningen som gjordes 2018 hörde Finland trots nedgången alltjämt till primusarna i klassen i europeisk och asiatisk jämförelse.

Maija Westergård tror inte att någon drastisk försämring för Finlands del kommer att synas i den här mätningen heller. Samtidigt undrar hon om coronapandemin och de långa perioderna med distansundervisning kommer att synas i resultaten på något sätt.

– Det har ju varit väldigt annorlunda undervisning under pandemin och det är just unga i min ålder som har drabbats. Själv lär jag mig ganska bra genom att sitta och läsa på egen hand, men motivationen har ju kanske inte riktigt funnits där och jag känner många som haft det svårare än jag.