Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gazprom stoppade gasleveranser till Polen – Ryssland reagerar på överenskommelse som ska göra Tyskland oberoende av rysk olja

Från 2022
En del av oljeledningen Freundschaft, Vänskapen, i Schwedt i Tyskland. I fögrunden texten Vänskapen på både tyska och ryska.
Bildtext "Vänskap" står det på både ryska och tyska på gasledningen i den lilla östtyska staden Schwedt. Nu vill Tyskland att raffinaderiet ska ta emot också annat än rysk olja, och hotar att sätta raffinaderiet under statlig förvaltning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/CLEMENS BILAN

Ryssland har från och med onsdagen slutat att leverera naturgas till Polen. Bakom beslutet ligger högst sannolikt en polsk-tysk överenskommelse som i snabb takt ska göra Tyskland helt oberoende av rysk olja.

Det var en rätt oväntad nyhet Tysklands ekonomiminister Robert Habeck bjöd på i samband med sitt besök i Warszawa under tisdagen.

Där det tidigare har talats om att Tyskland kan vara helt kvitt den ryska oljan först vid årsskiftet, meddelade Habeck nu att det kan handla om bara några dagar.

– Ett möjligt oljeembargo är något som Tyskland nu kan hantera, sade Habeck.

Tyskland har under de senaste månaderna lyckats minska på andelen rysk olja från 35 procent i februari till nuvarande omkring 12 procent.

Att man nu helt verkar kunna slopa importen från Ryssland hänger sannolikt ihop med en överenskommelse som Tyskland har gjort med Polen.

En man står bakom ett podium med en tysk flagga och en kvinna bakom ett podium med en polsk flagga. I mitten en blå vägg med texten "Ministry of Climate and Environment".
Bildtext Den polska klimatministern Anna Moskwa och hennes tyske kollega Robert Habeck höll en presskonferens i Polen på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryskkontrollerat raffinaderi vållar problem

Den relativt begränsade andel ryska olja som fortsättningsvis importeras till Tyskland kommer via en oljeledning från Ryssland till den lilla östtyska staden Schwedt.

Det handlar om den oljeledning som går under namnet ”Vänskapen” och som färdigställdes för DDR år 1963.

Raffinaderiet dit oljan kommer drivs av det ryska oljebolaget Rosneft och från Schwedt går en stor del av de färdiga produkterna till huvudstaden Berlin.

Överblicksbild av ett oljeraffinaderi.
Bildtext I den lilla östtyska staden Schwedt finns raffinaderiet som bland annat förser Berlin med olja.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/CLEMENS BILAN

Ur Tysklands synvinkel har det östtyska raffinaderiet stått för två hittills svårlösta problem.

För det första är det svårt att få annan än rysk olja transporterad till Schwedt och för det andra är det knappast troligt att ryska Rosneft på frivillig väg skulle vara berett att ersätta den ryska oljan.

Som ett första steg bestämde regeringen därför i måndags att Tyskland kan göra det möjligt att sätta raffinaderiet under statlig förvaltning om man vägrar att ta emot annan än rysk olja.

Man stöder sig här på en lag som fattades i samband med oljekrisen på 1970-talet.

Utnyttjar polsk hamn?

För att kunna lösa det andra problemet och ersätta den ryska oljan vid raffinaderiet har man nu som det ser ut förhandlat fram en överenskommelse med Polen. Detaljerna förblir ändå fortsättningsvis lite oklara.

Då oljeledningen från den tyska Östersjökusten till Schwedt ensamt har en för liten kapacitet, så kommer den icke-ryska oljan sannolikt i stället att komma via den polska hamnstaden Gdansk.

Härifrån skulle det vara möjligt för oljan att flöda genom en polsk ledning som är kopplad till ”Vänskapen” och via vilken oljan kan ledas vidare till Tyskland.

Man utgår allmänt från att det är den polsk-tyska överenskommelsen som nu ligger bakom Rysslands beslut att stoppa gasleveranserna till Polen.

Från polsk sida har man ändå redan meddelat att man klarar sig utan den ryska gasen.

Den ryska hämndåtgärden mot Polen kan också ses som en varning riktad till Tyskland. Om man ersätter den ryska oljan i Schwedt kan det eventuellt få följder för gasleveranserna till Tyskland.

Tyskland är fortsättningsvis starkt beroende av naturgas från Ryssland även om ekonomiministern Habeck i tisdags betonade att också importen av rysk gas har reducerats betydligt.

– Vi arbetar för högtryck för att minska på beroendet och för att rätta till de misstag som tidigare har gjorts, sade Habeck i samband med besöket i Polen.