Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna Forth: X3M:s skolturné kring sexualitet har väckt diskussion – så här resonerar vi

Från 2022
Anna Forth
Bildtext Skolturnén har kommit till som ett resultat av diskussioner med såväl högstadielärare som sexualfostrare om vilken typ av innehåll som kunde komplettera dagens sexualundervisning, skriver Svenska Yles redaktionschef Anna Forth.
Bild: Kimmo Räisänen

När Yle X3M valt att göra en skolturné med temat sexualitet har ett och annat ögonbryn höjts. Men det är en helt naturlig fortsättning på den sexualupplysning som Yle X3M gjort redan i över 20 års tid, skriver Svenska Yles redaktionschef Anna Forth.

Under april begav sig Yle X3M:s koncept Sex & sånt ut på en skolturné i fem högstadieskolor i Svenskfinland. Innehållet har skapats för en specifik målgrupp, det vill säga 15- till 16-åringarna. Tonen, tilltalet och formen är följaktligen anpassat därefter.

Innehållet är framtaget i nära samarbete med våra långvariga experter inom sexualitet på Folkhälsan, RFSU och Regnbågsalliansen – allt för att skapa en trygg miljö.

Programmet består bland annat av intervjuer med personer som har olika sexuella identiteter och läggningar, interaktiva programpunkter där den som vill kan prova på olika spel och en dragshow som tar avstamp i könsidentitet med budskapet att var och en själv äger sin kropp och sin sexualitet.

Att tala om sex, kropp och relationer är inget nytt på X3M. Konceptet Sex & sånt är en långkörare som funnits på X3M i över 20 år, och som också fått diverse pris för sitt sätt att lättsamt men sakligt närma sig frågor kring ungdomar och sexualitet.

Konceptet Sex & sånt är en långkörare som funnits på X3M i över 20 år

Innehållet har under årens lopp sett ut på många olika sätt från radioprogram till videor och podd. Skolturnén är det senaste tillskottet, något som kommit till som ett resultat av diskussioner med såväl högstadielärare som sexualfostrare om vilken typ av innehåll som kunde komplettera dagens sexualundervisning.

Oavsett formen har vi alltid varit måna om att behandla sexualitet sakkunnigt, ur ett brett perspektiv och på ett avdramatiserat sätt. Sexualitet är inte bara fysiskt, utan tangerar så mycket mer: känslor, attraktion, identitet och relationer. Ämnet är seriöst men innehållet kan ändå vara lekfullt, till och med roligt.

Ämnet är seriöst men innehållet kan ändå vara lekfullt, till och med roligt.

Därför känns den kritik som framförts mot turnén något orättvis. I stället för att ta del av helheten har kritikerna lyft fram enskilda och lösryckta programelement, vilket ger en missvisande bild av innehållet och dess syfte.

Unga i dag omges konstant av sexuellt präglat innehåll, och de allra flesta 15-åringar har sannolikt sett mer provocerande saker än det som vår skolturné presenterar. Det som däremot ofta saknas är diskussionen om hur man som ung ska förhålla sig till allt innehåll man tar del av.

Det är här Sex & sånt har sin givna plats.

De allra flesta 15-åringar har sannolikt sett mer provocerande saker än det som vår skolturné presenterar

Genom att avdramatisera sex, visa hur vanliga kroppar ser ut och ge olika perspektiv på kön och identitet kanske vi lyckas bryta några tabun. Baserat på mottagandet i skolorna hittills verkar det fungera. Igen: Det här görs med ungdomarna, inte de vuxna, i åtanke.

Sex & sånt har alltid byggt på ett engagemang från publikens sida, något som skolturnén möjliggör på ett helt nytt sätt genom riktiga möten med eleverna.

Att ta del av turnén är givetvis frivilligt, och var och en väljer själv hur aktivt hen deltar.

Inför turnén har vi verkligen försökt lyssna till finlandssvenska ungdomar, lärare och sexualfostrare. Resultatet är en helhet som inte bara informerar, utbildar och utmanar, utan modigt bjuder målgruppen på en upplevelse och ett tryggt forum för frågor och svar.

Folkbildning är en viktig del av public service-uppdraget, och ibland ser det ut så här.

Skribenten är redaktionschef och biträdande ansvarig utgivare vid Svenska Yle

Diskussion om artikeln