Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommarlyssning: Pärlor ur Anders Larssons skimrande produktion

Anders Larsson tittar ut ur en stugas fönster.
Bildtext Ur filmen Kanske står du vid min sida av Tobias Zilliacus. Filmen blev Anders Larssons sista.
Bild: Jonatan Sundström

För att hylla minnet av dramatikern, författaren och skådespelaren Anders Larsson, som gick bort 2021, finns ett plock ur hans omfattande produktion nu på Arenan. Nya lyssnare och gamla vänner, hör hit!

Anders Larsson var en mångdimensionell och mångbottnad konstnär. Under många år var han en av dåvarande Radioteaterns mest uppskattade skådespelare, och han skrev också pjäser för radio. En del av de här pjäserna går nu att lyssna på igen.

Janina Jansson jobbade som dramaturg på Radioteatern i trettio år innan hon gick i pension. Hon minns sin vän och arbetskamrat så här:

– Anders hade en helt egen röst och hans personlighet genomsyrade allt han gjorde. Han tog sig an varje arbete med ett enormt engagemang, han gjorde aldrig något på rutin. Därför blev det så mångbottnade, överraskande, djupt mänskliga karaktärer. Han gav av sitt hjärteblod varje gång och det kunde säkert också vara slitsamt för honom att ge så mycket av sig själv. Men resultatet blev alltid en intensiv närvaro.

Tidlösa hörspel som förhoppningsvis hittar nya lyssnare

Janina Jansson gläds storligen över att en del av dramerna Anders Larsson skrev och medverkade i nu läggs ut på Arenan, och hoppas att också nya lyssnare hittar fram till dem.

– Anders hade ett sinne för det absurda, och för de bråddjup som öppnar sig i varje människa. Hans konst är helt och hållet tidlös och det finns alltid med ett stråk av humor, som präglade hela hans livshållning.

Kalevala för lata

Anders Larssons konstnärsskap var flerfaldigt prisbelönt. Allra mest känd var han kanske för boken Kalevala för lata, som mästerligt och humoristiskt lotsar läsaren genom det finländska nationaleposet. Men Anders Larsson skrev faktiskt texten i första hand för Radioteatern, innan den blev bok.

Inspelningen gjordes 1999 och består av sju delar.

Kalevala för lata

Spela upp

Anders Larsson och hans fru Susanne Ringell hade ett unikt konstnärssamarbete

En annan pjäs som många kommer ihåg är Och om bettlare och vägmän, skriven av Anders Larssons livskamrat Susanne Ringell, som är poet, dramatiker och författare. Föreställningen vann Prix Europa Radio France i Berlin år 2004 och är numera en modern klassiker. Den utspelar sig i en simhall, och lyssnaren får möjligheten av "tjuvlyssna" på både besökare och folk som jobbar i simhallen. Anders Larsson lyser i rollen som massören.

Och om bettlare och vägmän

53:00
Pjäsen utspelar sig på Georgsgatans simhall i Helsingfors.

– Susanne Ringell och Anders Larsson hade ett unikt konstnärssamarbete som äkta makar, säger Janina Jansson. De var otroligt samspelta trots sina olika personligheter.

"Anders var ett universalgeni"

För Susanne Ringell har tiden som gått sedan makens bortgång präglats av sorg, och en saknad som bara blir djupare med tiden.

– Jag upplevde Anders som något av ett universalgeni. Han var otroligt mångbegåvad och hade ett både djupt och brett spektrum. Vi samarbetade alltid, läste och kommenterade varandras texter. Anders regisserade en del av mina pjäser, och jag skrev uppsättningar som Anders gjorde rolltolkningar i. Utöver allt annat var Anders en begåvad bildkonstnär och duktig på att teckna, han kunde bygga och fixa och dona med sina händer och kom alltid med påhittiga, finurliga lösningar som ingen annan hade kunnat hitta på.

Anders Larsson och Susanne Rignell
Bildtext Anders Larsson och Susanne Ringell 1984.
Bild: YLE / Håkan Sandblom

I Anders Larssons hörspel Boll faller ur skåp från 1984 spelar Susanne Ringell och Anders Larsson mot varandra. Den absurdistiska pjäsen utforskar psykets många labyrinter och prång.

– När den pjäsen kom kände jag att här hade vi fått en helt ny dramatikerröst som inte påminde om någon annan, minns Janina Jansson.

Två män i ett tält

En föreställning av Anders Larsson som nått kultstatus är Två män i ett tält. Den fick sin premiär på Svenska Teatern år 1994 och följdes upp med tio års mellanrum. Både år 2004 och år 2014 fick vi följa med vad som hände med karaktärerna som alla tre gånger spelades av Niklas Häggblom och Anders Slotte. Den första delen av trilogin blev hörspel år 1995.

Två män i ett tält

Programmet är inte längre tillgängligt

Älskade klassiker och nyskriven dramatik

De övriga pjäserna som nu återlanseras är Tusenlugn av Heidi von Wright, samt klassikern När vi döda vaknar av Henrik Ibsen. Anders Larsson medverkar som skådespelare i produktionerna. Hela paketet finns ute på Arenan tillsvidare, du hittar det här.

– Alla som kände Anders är fruktansvärt ledsna över hans alldeles för tidiga, plötsliga död. Därför känns det så fint att hans röst finns kvar i Radioteaterns arkiv, och nu görs tillgänglig för alla, säger Janina Jansson.

Anders Larssons allra sista dokumenterade framträdande blev kortfilmen Kanske står du vid min sida. Det är en poetisk monologfilm med text av Martin Enckell och regisserad av Tobias Zilliacus, inspelad i en melankolisk och hjärtskärande vacker skärgårdsmiljö. Filmen kretsar kring de eviga frågor som gör oss mänskliga: Livet, kärleken och döden.

Kanske står du vid min sida - Spela upp på Arenan