Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TPS siktar fortfarande på ligaguld: “Det spelar ingen roll i vilken ordning man vinner matcherna”

Uppdaterad 28.04.2022 09:31.
Niklas Arell från TPS tacklar Waltteri Merelä från Tappara. TPS-Tappara 26.4.2022.
Bildtext TPS-spelaren Niklas Arell tror på att Åbolaget kan vinna guldet, trots underläget i finalserien. Bilden är från matchen i tisdags, då Arell tacklade Tapparaspelaren Waltteri Merelä.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

TPS-supportrarna fick honung för hela slanten i tisdags, då laget vann över Tappara i finalserien i herrarnas hockeyliga efter tre raka förluster. TPS-spelarna har fortsättningsvis siktet inställt på guldet, trots underläget.

Tapparafansen hade redan förberett sig på en segeryra i Tammerfors i tisdags. Men eftersom TPS vann matchen möts lagen igen på isen på torsdag.

TPS vann matchen med 1–0, det var Elmeri Eronen som stod för matchens enda mål.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi hade tålamod fram till slutet, vilket gjorde att matchen svängde till vår fördel, säger TPS-backen Johan Ivarsson.

TPS-anhängare firar vinst i finalserien i herrernas FM-liga i ishockey.
Bildtext TPS-anhängarna fick äntligen fira en vinst i finalserien i Åbohallen i tisdags.
Bild: Tomi Hänninen

"Stämningen i Åbohallen var magisk"

Intresset för ligafinalerna har varit stort i år och ishallarna har fyllts till bredden med åskådare både i Tammerfors och i Åbo. I tisdags var drygt 10 000 åskådare på plats i Åbohallen och enligt Ivarsson var stämningen magisk. Han får medhåll av lagkamraten, backen Niklas Arell.

– Det har varit mycket folk och bra energi. Det hjälper oss jättemycket, säger Arell.

Tappara leder nu finalserien med 3-1, vilket betyder att Åbolaget måste skriva historia i FM-ligan för att vinna. Inget ligalag har nämligen vunnit guld efter att ha hämtat upp ett 0-3-underläge i finalserien.

– Alla vet att det är tufft, men det är ingen omöjlighet. Det gäller att gilla läget, att gilla utmaningar. Det kan vara en fördel att vi måste vinna, säger Arell.

"Vi har hittat vår identitet och form"

Både Ivarsson och Arell beskriver säsongen som tuff. TPS hade en svacka vid årsskiftet med flera förluster både i december och i januari. Även kvarts- och semifinalerna var tunga för klubben: matchserien mot HIFK avgjordes först i sjunde matchen och Ilves stretade emot i sex matcher.

– Jag tycker att vi har lyckats hitta vår identitet och form till den sista delen av säsongen, säger Johan Ivarsson.

Johan Ivarsson på isen.
Bildtext TPS har hittat sin form, säger backen Johan Ivarsson. Arkivbild.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

"Alla möjligheter att vinna finalserien"

Lagen möts igen i Tammerfors på torsdag.

Nu spelar TPS med kniven mot strupen, eftersom det krävs fyra vinster för att ta ligaguldet. Men det är Tappara som har allt att förlora medan TPS har allt att vinna, säger Ivarsson.

– Det känns bra. Vi måste vinna såklart och det försöker vi göra i varje match. Så det är det vi ska göra, säger Ivarsson.

Stämningen inför torsdagens match är bra, säger Arell.

– Det var skönt med vinsten i tisdags. Det spelar ingen roll i vilken ordning man vinner sina matcher. Nu gäller det att fokusera. Om vi vinner på torsdag så blir Tappara mer osäkert. Vi är väldigt starka på hemmaplan och då finns alla möjligheter att vinna finalserien, säger Arell.

En TPS-maskot på matchen mellan TPS och Tappara, 26.4.2022.
Bildtext Drygt 10 000 åskådare hade tagit sig till Åbohallen i tisdags.
Bild: All Over Press
Programmet är inte längre tillgängligt
TPS tror på ligaguldet, trots underläget i finalserien: "Det gäller att gilla utmaningen" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)