Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortfarande möjligt att Hitis sjöbevakare stannar kvar på orten – kommundirektör: "Finns tid att påverka beslutet"

Sjöbevakningens båt inifrån.
Bildtext Sjöbevakarna har funnits i Hitis sedan 1950-talet.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Kimitoöns kommun har tillsammans med representanter från Västra Finlands sjöbevakningssektion diskuterat framtiden för sjöbevakningsstationen i Hitis. Mötet ordnades på onsdagen.

Enligt kommundirektör Erika Strandberg är det fortfarande möjligt att sjöbevakarna stannar kvar på orten.

– Det var ett möte i positiv anda. Planerna om att överge stationen i Hitis är ännu inte så långt gångna, och det verkar som att det finns tid att påverka beslutet.

Hotats av nedläggning

Stationen i Hitis har hotats av nedläggning bland annat på grund av att byggnaderna är för dyra för att upprätthålla. Enligt Strandberg handlar hotet om nedläggning också om att sjöbevakarna kommer att ändra sin verksamhet och i framtiden förlita sig mer på rörliga patruller i stället för stationära.

– Diskussionerna fortsätter, och vi kommer också att lägga fram konkreta alternativ. I tidigare diskussioner har Kasnäs och Dalsbruk förts fram som potentiella orter dit sjöbevakarna kunde flytta, men en viktig signal från dagens möte var ändå att Hitis inte heller är uteslutet, säger Strandberg.

Byaföreningen i Hitis har fått in nästan 2 000 underskrifter på sin namninsamling för att behålla stationen i Hitis. Har det här någon påverkan på det beslut som tas?

– Det är svårt att säga, men byaföreningen fanns med på dagens möte för att överräcka namninsamlingen. Så på det viset har det lokala engagemanget synts i diskussionerna. Vi har fört fram att den här frågan är mycket viktig för ortsborna.

När kommer frågan om Hitisstationen att tas upp på nytt?

– Frågan finns med på sjöbevakningens arbetslista för 2023-2024, så det finns ännu god tid att påverka beslutet. Vi på kommunen kommer att fortsätta bevaka den här frågan och hålla kontakt med Hitis byaförening. Vårt mål är vara med och forma olika alternativ som sjöbevakningen och Senatsfastigheter kan ta ställning till, säger Strandberg.

Diskussion om artikeln