Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Jag fick ångest av skolan och spydde på vägen dit, ibland var jag borta långa perioder” – Har du erfarenhet av oroväckande skolfrånvaro? Svara på vår enkät!

Från 2022
Flicka i förgrunden, i bakgrunden våningshus och himmel.
Bildtext Distansskolan under pandemin passade bra för Mia. “Jag kunde studera i lugn och ro hemma. Sen då jag skulle tillbaka till skolan kändes det ännu värre än tidigare.”
Bild: Antti Haanpää / Yle

Mia gick ut nian med höga betyg, men gymnasiet stressade henne och till sist blev det omöjligt att ta sig till skolan. Olivia fick ångestattacker i skolan och först efter att hon fick diagnosen adhd började skolan gå bättre igen.

Har du erfarenhet av oroväckande skolfrånvaro som elev eller förälder eller skolpersonal? Svara gärna på vår enkät efter artikeln.

Mia kom in på ett gymnasium som krävde höga skolbetyg. Det var stor konkurrens mellan eleverna och många blev missnöjda om de inte fick tior i proven.

– För mig var det inte lika viktigt med höga betyg, utan jag gillade mera själva studierna och då blev det jättestressande i den här miljön, berättar Mia.

Mia tror själv att det hade varit lättare att bli av med ångesten om hon hade fått hjälp snabbare

Mia började stanna hemma från skolan. Ibland var hon borta några dagar och ibland mycket längre perioder. Hon ville gå till skolan, men stressen och ångesten tog över.

– Några gånger började jag gå mot skolan, men sen på vägen började jag må fysiskt illa och spydde flera gånger. Jag fick jättemycket ångest.

Mia väntade på tid till terapeut i flera månader

I skolan hade Mia vänner, men kände sig ändå annorlunda och ensam. Några lärare förstod hennes problem, ändå kunde ingen hjälpa henne.

Hon fick snabbt tid till skolpsykologen, men innan hon träffat skolläkaren, fått tid till ungdomspsykiatriska polikliniken och fått en terapeut gick det flera månader.

– Då jag träffade terapeuten hade jag redan varit ensam med mina problem så länge att jag hade samlat på mig en massa ångest. Det kändes som om det inte gick att reda ut det längre.

Flicka står på en klippa.
Bildtext Mia tycker att det är problematiskt att alla måste klara av skolan på samma sätt. “Man kan inte välja vad som passar för en själv. Och de som inte passar in i skolans modell känner att det är något fel på dem”.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Mia tror själv att det hade varit lättare att bli av med ångesten om hon hade fått hjälp snabbare. Nu drog illamåendet och skolfrånvaron ut över flera år, innan hon till sist beslöt sig för att byta gymnasium.

“Jag började hyperventilera och skaka och blev svettig”

Olivias problematiska skolfrånvaro började också i gymnasiet. Precis som Mia kände hon sig pressad och skolarbetet stressade henne.

– Jag vaknade och kollade på vilka lektioner jag hade den dagen och kände bara att jag inte klarar av det här och att det är bättre att jag inte alls far, berättar Olivia.

Hon fick sjukledighet från skolan i en månad och hade då inga lektioner alls

Olivia fick flera ångestattacker i klassen och måste fara hem.

– Jag började hyperventilera och skaka och blev svettig. Det var obehagligt. Genast jag kom bort från alla mänskor i klassen kändes det bättre.

Adhd-medicin hjälpte Olivia att fokusera i skolan

Olivias mamma såg till att hon fick tid till psykolog och psykiater privat. Hon fick sjukledighet från skolan i en månad och hade då inga lektioner alls.

Då hon kom tillbaka till skolan hade hon färre kurser och hade bestämt sig för att ta gymnasiet på fyra år istället för tre år.

– Många av mina kompisar känner igen sig i hur jobbig skolan kan vara. Två av mina kompisar hade sjukledighet samtidigt som jag.

Det som var avgörande för Olivias mående var också att hon fick diagnosen adhd.

– Jag fick medicin som har hjälpt mig mycket. Jag kunde börja fokusera i skolan och få saker gjorda. Nu pratar jag också med klassföreståndaren varje vecka för att få ordning på vad jag har att göra.

Mia och Olivia heter egentligen någonting annat.

Oroväckande skolfrånvaro har ökat under pandemin och Svenska Yle vill granska hur situationen ser ut i Svenskfinland. Vi ber er dela med er av era erfarenheter av skolfrånvaro.