Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matchboll för både BK-46 och Dicken – stämningen på topp i Grankullagrottan då GrIFK och Dicken bjöd på rysare: "Otroligt fin parad"

Från 2022
Filip Söderlund med bollen.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Dicken hade grepp om semifinal två i flera repriser. Grankullalaget kämpade sig ändå in i matchen inte bara en eller två gånger – utan tre. Det hjälpte inte då Filip Söderlund och inhopparen Christian Haga med en drömparad avgjorde i slutsekunderna.

Med tio minuter kvar av matchen i Grankullagrottan såg Dicken ut att gå mot en komfortabel seger, men GrIFK ville annat.

Sakta men säkert jobbade sig hemmalaget än en gång in i matchen. Stämningen var milt talat på topp i hemmalägret och bland den grönvita publiken, när Patrik Lång utjämnade matchen till 24–24 med en minut kvar.

Glädjen blev ändå inte långvarig.

Filip Söderlund satte in sitt femte mål för kvällen med femton sekunder på klockan, och i slutsekunderna stod Christian Haga för en matchvinnande parad i gästernas mål. Det efter att han hoppat in mellan stolparna bara en stund innan.

– Han gjorde allt som bara kan väntas av honom och stod för en otroligt fin parad, hyllar Filip Söderlund inhopparen som ersatte Mikael Mäkelä i truppen.

I Grankullalägret var minerna dystrare efter att laget kämpat sig in i matchen hela tre gånger och ändå fick se sig besegrade med siffrorna 24–25.

"Under svackorna gör vi inget bra"

Grankulla IFK fick ingen pangstart på matchen i hemmagrottan utan Dicken kopplade ett första grepp om den andra semifinalen tidigt.

Efter att Anthony Hellakoski vid drygt två spelade minuter satte en straff i ribban inleddes en sekvens av missar i anfallsväg som slutade i att gästerna drygt tio minuter senare redan hade en fyramålsledning.

Mikael Källman på bänken reagerade direkt och tog timeout. In på planen stegade sedan hemmalaget med ny energi och fyra minuter senare utjämnade Carl Weurlander till 7–7 med sitt fjärde mål för kvällen.

Samma svacka och upphämtning upprepades två gånger till. Detaljer konstateras det från bägge läger, men Carl Weurlander ser också klar förbättringspotential i anfallsspelet.

– Då vi har flow i anfallsväg gör vi riktigt bra saker men under svackorna gör vi inget bra. Dicken är kanske mer kontinuerliga i sitt anfallsspel och lyckas göra målen, konstaterar den besvikna sjumålsskytten som flera gånger var med och lyfte laget.

– Vi började missa lite frilägen och så svänger det väldigt snabbt när Grankulla fick lite flyt, kommenterar å sin sida Dickens Benny Broman.

Både Dicken och BK-46 kan säkra finalbiljett på lördag

I Dickenlägret lyckades man i målskyttet på bred front. I långa stunder valde Grankulla IFK att punktmarkera Max Granlund. Inget problem, konstaterar Filip Söderlund.

– Vi har en bredd och kan avsluta på alla positioner. Vi har landets bästa skytt och när de går ut och tar bort honom så kan vi utnyttja de lägena också, konstaterar Söderlund.

Dicken leder nu matchserien med 2–0 och kan säkra finalbiljetten i hemmahallen på valborgsmässoafton. Det samma gäller BK-46 som tog en övertygande seger över Cocks borta i Riihimäki.

BK-46 vann med 31–25 efter att redan före paus ha rivit upp en lucka på åtta mål.

Resultat, semifinaler, FM-ligan i handboll:

GrIFK – Dicken 24–25 (12–13)

Matchserien står 2–0 till Dicken. Tre segrar krävs för final.

Cocks – BK-46 25–31 (11–19)

Matchserien står 2–0 till BK-46. Tre segrar krävs för final.