Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommer Finland att arrangera VM även nästa år? Ishockeyförbundets ordförande: "Vi är redo att diskutera"

Från 2022
Finländska supportrar på plats på hockey-VM i Kosice.
Bild: All Over Press

Internationella ishockeyförbundet IIHF letar efter en ny arrangör för VM nästa år. I Finland finns ett intresse att stå som värd även 2023.

Internationella ishockeyförbundet har fråntagit Ryssland VM nästa år. Det ryska ishockeyförbundet har överklagat beslutet men samtidigt pågår jakten på en ny värdnation.

Hur ställer sig Finland till att arrangera VM två år på raken? Det finns ett intresse medger finländska förbundets ordförande Harri Nummela.

– Inom styrelsen har vi bestämt att vi är redo att diskutera möjligheten att VM arrangeras i Finland våren 2023. Att arrangera VM med ett års varsel är inget problem för Finland eller något annat land. Det finns mycket att diskutera och fundera över, säger han till Yle Urheilu.

IIHF kommer att kontakta länder som visar intresse, och Nummela räknar med att det kommer att ske snabbt.

– Vi har ingen exakt information om vilka länder som är intresserade men jag antar att det finns. Vanligtvis hålls VM bara i ett land men vi har även sett delade arrangemang, säger han.

Enligt Nummela kommer IIHF troligen att blicka mot länder som nyligen har arrangerat VM eller där man planerat att spela de kommande åren.

Harri Nummela.
Bildtext Harri Nummela.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Tammerfors huvudort även 2023?

Finland har sedan tidigare ett gott rykte, och enligt Nummela kommer mästerskapet i maj ytterligare att stärka det förtroende som finns för Finland.

Om Finland skulle tilldelas VM 2023 lär årets huvudort Tammerfors ligga bra till, men Nummela vill ännu inte spekulera om möjliga värdstäder.

– Tammerfors har en förstklassig ny arena och under slutspelet har man märkt att Tammerfors är ishockeystaden med stort I, säger han.

I Tammerfors är man också villiga att arrangera VM nästa år.

– Om vi får chansen är vi utan tvekan redo att arrangera, säger borgmästaren Anna-Kaisa Ikonen (Saml.)

Diskussion om artikeln