Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands president Vladimir Putin hotar med "vapen som ingen annan kan skryta med" i Ukraina

Vladimir Putin.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin håller ett tal vid ett möte med det ryska parlamentets lagstiftningsråd i Sankt Petersburg den 27 april 2022.
Bild: Lehtikuva

Om någon blandar sig i det som händer i Ukraina blir vårt svar blixtsnabbt, sa Rysslands president Vladimir Putin i ett tal i Sankt Petersburg.

– Vi har vapen som ingen annan kan skryta med, och vi kommer inte att skryta med dem utan använda dem. Det vill jag att alla ska veta, sa president Vladimir Putin i sitt tal.

Han hävdade att utländska krafter använder Ukraina för att bekämpa Ryssland.

Han talade också om att Ryssland klarar sig bra utan alla de fientligt sinnade länder som nu försöker lägga sig i landets politik.

– De kan sköta sina egna problem, sa Putin och tillade att Ryssland inte har behov av att finnas med i sådana internationella organisationer som bara finns till för att försvaga Ryssland.

– De som motsätter sig Ryssland behöver inte ett självständigt och stort land som vårt, och de inbillar sig att vi bara genom vår existens utgör ett hot mot dem, sa Putin.

Putin sa att västvärlden nu har gjort sitt stöd för russofobi och nynazism till ett geopolitiskt vapen.

"Målet kommer att uppnås"

– Ryssland kommer att fullfölja alla sina mål med den militära specialoperationen. Målet för den är att trygga säkerheten i Donbass-området, det ryska Krim och hela Ryssland, sa president Putin.

Tidigare har han talat om att målet med det som Ryssland kallar en militär specialoperation är att förgöra de ukrainska nazisterna som enligt rysk retorik leder landet.

Putin lovade också att Ryssland snart ska visa upp vilka utländska legosoldater som strider i Ukraina. Och då talade han förstås inte om legosoldater i rysk tjänst, utan sådana som krigar på Ukrainas sida.

Utom de hårda orden mot omvärlden kom presidenten med sina traditionella löften till den ryska befolkningen och lovade nya understöd till pensionärer och barnfamiljer.

Han sa också att omvärldens försök att försämra den ryska ekonomin har misslyckats.

Västvärlden målas upp som en fiende som attackerar Ryssland

Putin talade i Tauriska palatset i Sankt Petersburg inför lagstiftningsrådet, ett statligt organ som samlar ledarna för de regionala lagstiftningsorganen som underlyder det ryska federationsrådet och statsduman.

Tidigare under dagen hölls ett sammanträde där man diskuterade regionernas ekonomi. På plats fanns representanter för alla ryska subjekt (administrativa enheter), och också federationsrådets ordförande Valentina Matvienko och dumans talman Vjatjeslav Volodin.

Matvienko talade on dagens läge i Ryssland och hävdade att landet är utsatt för en attack från västvärlden.

– De vill totalt blockera Ryssland, bromsa vår ekonomi och förhindra oss att försvara vårt lands säkerhet.

Talman Volodin: "Vi kan billigt ta över utländska företags egendom"

Talman Volodin talade om hur utländska företag har lämnat Ryssland och sa att det i själva verket är bra.

– Vi kan för en billig penning ta över företagen och med hjälp av dem skapa en aldrig tidigare sedd ekonomisk tillväxt i vårt land.

Den 27 april firas i Ryssland som "parlamentarismens dag". Landet är inte någon parlamentarisk republik, utan en federation som leds av presidenten. Det betyder att det inte är parlamentet som utser ministrar utan det gör presidenten. Regeringen ska ha presidentens, inte parlamentets, förtroende.

Dumans talman Vjatjeslav Volodin uttalade sig om parlamentarismen och sa att flerpartisystem är till skada.

– Då det finns många partier törstar de alla efter makt och glömmer statens bästa.

Enligt Volodin arbetar alla partier i det ryska parlamentet i samförstånd och är enligt hans åsikt därför framgångsrika.

Den ryska federationen består av 85 subjekt, alltså administrativa enheter. De styrs i hög grad från Moskva och har bara begränsade rättigheter att själva fatta beslut om sin ekonomi.

Den största delen, oftast över 70 procent, av de skattepengar som subjekten samlar in skickas till Moskva och distribueras därifrån åter till regionerna.