Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Idel lovord i fullmäktige för nya välfärdsområdesdirektören Tarmo Martikainen: "Det här börjar ju likna en väckelserörelse"

Från 2022
Uppdaterad 28.04.2022 11:26.
Tarmo Martikainen
Bildtext Tarmo Martikainen är för närvarande direktör för Birkalands sjukvårdsdistrikt. På onsdagen hade han ändå valt en slips med mönster från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Diplomingenjör Tarmo Martikainen blir direktör för Egentliga Finlands välfärdsområde. Han valdes enhälligt av välfärdsområdets fullmäktige på onsdagens möte.

Politikerna i Egentliga Finlands välfärdsområdes fullmäktige fullkomligt öste beröm över välfärdsområdets nya direktör Tarmo Martikainen på onsdagen. Fullmäktige valde enhälligt Martikainen till välfärdsområdesdirektör i Egentliga Finland på sitt möte i Åbo.

Martikainen är diplomingenjör och arbetar för tillfället som direktör för Birkalands sjukvårdsdistrikt. Välfärdsområdets styrelse hade enhälligt föreslagit Martikainen till posten som välfärdsområdesdirektör, och fullmäktige hade inga invändningar.

Inga invändningar alls, faktiskt.

– Det är en glädjens dag att vi är enhälliga. Det skulle vara mycket svårare att inleda ett så här viktigt arbete om det så att säga fanns en opposition redan från första början, sade De Grönas ledamot Janina Andersson i fullmäktigesalen.

Andersson satt med i den kommitté som beredde valet av välfärdsområdesdirektör. Hon säger till Yle Åboland att Martikainen utmärkte sig som en visionär under rekryteringsprocessen.

– Han har verkligt bred kunskap om vad som händer utomlands, om forskningen vid universitet och överlag om vad som händer på det här området. Han för med sig en ny sorts tankegång som vi kanske inte haft här, säger Andersson.

Hyllas för sin inställning till svenskan

Välfärdsområdets styrelse hade fastställt att en framgångsrik skötsel av tjänsten som välfärdsområdesdirektör i Egentliga Finland förutsätter att direktören har flytande kunskaper i finska, svenska och engelska. Janina Andersson konstaterar att Martikainen "ännu inte är så jättebra på svenska", men hyllar den nya direktörens inställning till svenskan.

– Av alla som vi intervjuade hade han mest tankar kring tvåspråkighet, och de var väldigt bra tankar. Hans förståelse för finlandssvensk kultur var också väldigt stark, och han sade till mig att han lyssnar på Radio Vega alla dagar.

Martikainen var tydligt medveten om att han kommer till ett tvåspråkigt välfärdsområde. Efter att ha blivit vald till välfärdsområdesdirektör höll han en del av sitt tacktal på svenska.

Janina Andersson var inte den enda fullmäktigeledamoten som jublade över valet av Tarmo Martikainen. Lovorden haglade till den grad att Vänsterförbundets Nina Söderlund drog en religiös parallell när det blev hennes tur att tala i fullmäktigesalen.

– Jag börjar nu inte upprepa vad andra redan sagt. Det här börjar ju likna en väckelserörelse, sade Söderlund och rev ner skratt från övriga ledamöter.

Vänsterförbundet var tillsammans med Svenska folkpartiet de enda partierna i välfärdsområdets fullmäktige som i mars ville att fullmäktige fattar beslut om att goda kunskaper i svenska skrivs in som ett behörighetskrav för den blivande välfärdsområdesdirektören. Förslaget röstades då ned med klar marginal, och på onsdagen medgav Söderlund att det kanske trots allt var bättre så.

- I dag är jag tvungen att erkänna att om vår åsikt skulle ha gått igenom, hur många sökande hade vi då fått? Det var inte många som skulle ha uppfyllt kompetenskraven. Kanske det trots allt var bra att vi fick den bästa sökanden, det löser sig nog med svenskan, sade hon.

Månadslönen: 17 800 euro

I samband med valet av Martikainen gav hans månadslön upphov till kort diskussion i fullmäktigesalen. Som välfärdsområdesdirektör kommer Martikainen att ha en helhetslön på 17 800 euro per månad.

– Det motsvarar lönen för ungefär sex vårdare. De nuvarande direktörerna för sjukvårdsdistrikten tjänar mellan 15 000 och 17 000 euro per månad. Förslaget ligger nu på den nivå det gör. Vi kan inte få en erfaren och bra direktör billigare än så, sade Sannfinländarnas ledamot Heikki Tamminen.

Centerns fullmäktigeledamot och Finlands finansminister Annika Saarikko sade att det är fullmäktiges uppgift att se till att pengarna räcker till både för Martikainens lön och för andra utgifter som välfärdsområdet kommer att ha. Efter fullmäktigemötet vägrade Saarikko ändå kommentera Martikainens lön för Yle Åboland.

Martikainen själv tycker att hans lön är lämplig för uppdraget som välfärdsområdesdirektör.

– Den ligger på samma nivå som i andra universitetsvälfärdsområden. Jobbet är viktigt och betydelsefullt, säger han.

Egentliga Finlands välfärdsområdes fullmäktige i Åbo den 27.4.2022.
Bildtext Fullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde betade av onsdagens möte i Åbo på cirka en timme.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Tarmo Matikainen sökte också tjänsten som välfärdsområdesdirektör i Birkaland och Södra Österbotten. I Birkalands välfärdsområde valdes han inte in bland de fyra toppkandidaterna men i Södra Österbottens välfärdsområde hör han till de tre kandidater som enligt planen ska höras av fullmäktigegrupperna i början av maj.

Martikainen intygar att han nu kommer att dra sig ur rekryteringsprocessen i Södra Österbotten.

– Jag vill stoppa den processen.

Planen är att Martikainen börjar som välfärdsområdesdirektör i Egentliga Finland i augusti. Han vet ännu inte om han kommer att flytta till Egentliga Finland. Han säger att han kommer att bo kvar i Birkaland åtminstone under sin sex månader långa prövotid.

Martikainen beskriver sig som en ledare som gärna samtalar mycket och som försöker leda sina underställda genom deras styrkor. Han talar svenska i intervjun med Yle Åboland.

Vilka utmaningar ser du i Egentliga Finlands välfärdsområde?

– Egentliga Finlands välfärdsområde är mycket splittrat, så vi har utmaningar med till exempel ict-systemen.

Vad är det viktigaste du vill arbeta för som välfärdsområdesdirektör i Egentliga Finland?

– Jag måste bygga ett team, det är det viktigaste.

Diskussion om artikeln