Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidåkarna korsar gränsen i VM – starten på tremilen och femmilen sker i Italien, målet är i Slovenien

Från 2022
Kerttu Niskanen åker skidor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett nytt koncept testas under skid-VM nästa vinter. På de längsta sträckorna kommer man att åka från punkt A till B i stället för på en bana på VM-orten.

Nästa vinter står Planica värd för VM på skidor. Mästerskapet pågår mellan 21 februari och 5 mars, och under den sista helgen avgörs som vanligt de längsta skiddistanserna.

Tremilen och femmilen kommer dock att ha ett annat upplägg än normalt under VM. I stället för att åka i på en bana i skogarna runt skidstadion blir det ett lopp som startar på en ort och slutar på en annan.

Och under loppets gång kommer åkarna att korsa gränsen mellan Italien och Slovenien. Startplatsen är nämligen i italienska Tarvisio och målet i Planica.

– Ett lopp från punkt A till B ger oss möjligheten att införa skidåkningskultur i evenemanget. Det ger också tv-tittarna ett annat perspektiv.

– Möjligheten att korsa en statsgräns och åka mitt i den slovenska skogen i ett mästerskap gör loppen speciella, säger tävlingschefen för Fis Pierre Mignerey på förbundets webbplats.

De två längsta distanserna i VM är masstarter som avgörs i klassisk stil.

Diskussion om artikeln