Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kyrkoherde: "Ett beslut som fattades av omsorg" – samkönade par får gifta sig i kyrkan i Vasa

Uppdaterad 28.04.2022 13:10.
Kvinnligt par i brudklänning dansar i sidoprofil.
Bildtext I en nära framtid kan två män eller två kvinnor gifta sig i Vasa svenska församling.
Bild: lev dolgachov

Inom en snar framtid kan samkönade par gifta sig i kyrkor som tillhör Vasa svenska församling. – Alla ska få känna att de har en plats i församlingen, säger kyrkoherde Mikael Forslund.

Kyrkorådet i Vasa svenska församling tog på onsdag kväll beslut om att öppna upp kyrkor och andra utrymmen för välsignelse av äktenskap mellan samkönade par.

Forslund säger att beslutet föregicks av en längre diskussion där det framkom att alla medlemmar inte var av samma åsikt. Men Forslund säger att diskussionen hölls i saklig anda.

– Vi kunde diskutera på ett konstruktivt sätt, men det kom ett motförslag som också understöddes, om att vänta på kyrkomötets slutliga avgörande.

Motförslaget föll ändå i omröstningen och rösterna föll 12 - 3 för samkönad vigsel.

Några ville vänta in kyrkomötet

I Borgå stift har en del församlingar tagit ett beslut i likhet med det Vasa tog på onsdag.

– Det finns olika linjer inom kyrkan och inom olika stift. Biskop Bo-Göran Åstrand har sagt att han inte kommer att dela ut varningar till präster som viger samkönade par, säger Forslund.

Vad innebär beslutet för Vasa svenska församling?

– Det är ett beslut som fattades av omsorg om de sexuella minoriterna, så att de ska känna att de har en plats i församlingen och att församlingen också finns till för dem.

Mikael Forslund säger att han hört om homosexuella som lämnar Österbotten för att de inte kan leva som de personer de är, utan istället flyttar bort till exempelvis Helsingfors eller Stockholm.

– Jag skulle önska att det inte var på det här sättet, utan att alla skulle kunna leva och vara en del av församlingen också här, säger Forslund.

Forslund säger att något samkönat par inte direkt tagit kontakt med honom i den här frågan. Församlingens präst Anders Lundström är den som mera aktivt jobbat för den här frågan.

Är du rädd för att en del församlingsmedlemmar inte känner sig hemma efter det här beslutet?

– Det kan finnas en sådan risk, men jag hoppas att vi alla kan samsas inom samma kyrka och samma församling. Att det finns plats och respekt för alla, säger Forslund.

Frågan om kvinnor i prästämbetet och samkönade vigslar är fortfarande de två stora frågor som delar församlingarna säger Forslund.

Vasa svenska församling har redan tidigare profilerat sig genom att anordna regnbågsmässor, och det gör man igen i sommar under Vasa pride. Forslund säger att han därför inte är så förvånad över beslutet.

Lediga vigseltider i sommar

Den som lever med en partner av samma kön kan redan i den närmaste framtiden kontakta församlingen för att boka in en vigsel.

Först måste man göra en hindersprövning, proceduren är den samma som för alla andra vigslar. Sen ska man boka kyrkan och få en vigselpräst.

– Men det finns lediga tider kvar i våra kyrkor inför sommaren. Vi är bara i slutet på april ännu, så visst finns det alla möjligheter, säger Mikael Forslund.