Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Berättelse 9: Jag var den alltid glada och roliga bruden

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 13:26.
Tonårsflicka sitter på marken i portgång
Bild: Yle/Amanda Mylläri

Jag är den där alltid glada och roliga bruden. Den som tycks må toppen. Men när dörrarna stängs och är ensam då kommer ångesten, rädslan och framför allt tårarna.

Självmordstankar som jag försökte dämppa med missbruk av alkohol och sex. Detta pågick i 10år.

Hatade mig själv och hur jag var. Ingen kunde tro att något var fel på mig, eftersom jag dålde allt. Nu i efterhand har vissa vänner och min familj sagt att de nog såg min depression, men de trodde inte det var så allvarligt.

Jag sökte hjälp och fick hjälp, men jag slutade gå i terapi då jag flyttade. I ett halvår var allt okej, tills jag separerade med min sambo på grund av mitt missbruk. Då sa mitt ex "Du kommer aldrig att lyckas i ett förhållande, du kommer aldrig att vara lycklig om du inte söker hjälp igen".

Därefter sjönk jag in i den mörkaste fasen i mitt liv. Som tur upptäcktes min depression på en rutinkontroll hos doktorn. Jag bröt totalt ihop och fick snabbt remis till en psykolog. Psykologen gjorde en utredning på hur djup min depression var och resultatet var allvarlig depression. Där började min tunga psykoterapiresa. Till en början blev depressionen bara värre, Men det lär vara typiskt för terapin.

Efter många långa terapisessioner lättade depressionen och nu räknas jag som bara milt deprimerad. Jag är lyckligdå jag aldrig behövt medicinering. Jag måste lära mig leva med depressionen och godkänna att jag kanske aldrig blir helt frisk. Bästa hjälpen har varit terapin och en pojkvän med förståelse som stöder och bär när det brister. Tack A för att du finns!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#hurmårdu