Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilsken tarmparasit skjuter fram Sara Kuivistos säsongspremiär: "Det tar på krafterna att gå till butiken"

Från 2022
Sara Kuivisto med händerna för ansiktet.
Bildtext Sara Kuivisto har hittat orsaken till sin sviktande form.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto skjuter fram säsongsöppningen. Orsaken är lika seg som ilsken tarmparasit som plågat henne redan en längre tid.

Dientamoeba fragilis.

Namnet säger knappast mannen på gatan särskilt mycket, men efter att Borgå-löparen Sara Kuivisto på sitt Instagramkonto skrivit att en tarmparasit med just det namnet gjort bo i hennes mage, har den säkert blivit aningen mer bekant.

En rätt så vanlig tarmparasit är den hur som helst, den icke önskvärda dientamoeba fragilis. Som tur är den oftast relativt harmlös, även om den också kan ge besvär i mag- och tarmkanalen.

Vilket verkar vara fallet med Sara Kuivisto som redan under inomhus-VM i Belgrad i mars kände att allt inte var som det skulle.

– Jag kunde inte tänka mig att den här våren skulle bli så här helvetisk. Jag visste inte att konditionen kan sjunka så här snabbt, att det tar på krafterna att gå till butiken, skriver Kuivisto på Instagram.

Då hade hon ändå en fantastisk säsong bakom sig med nya finska inomhusrekordtider på såväl paradsträckan 800 meter som 1 500 meter och en mile. Och i inomhus-VM i Belgrad fixade hon en finalplats där hon ändå rasade ner till elfte plats.

– Krypet i magen började pina mig redan i inomhus-VM, så antagligen fick jag den redan innan tävlingarna.

Hon ser ändå ljus i tunneln: orsaken har klarnat, den skyldige är hittad.

– Typen som jag kallar Örmyli får nu en vräkningskur, och jag kan lova att den inte kommer att vara saknad. Först och främst hoppas jag att jag får hälsan tillbaka och att magsmärtan försvinner.

Försäsongen skjuts framåt

Efter inomhus-VM åkte Kuivisto på ett förberedande läger till Portugal, men på grund av svag form återvände hon hem tidigare än planerat. Nu sköter hon sin tarmparasit med en andra antibiotikakur.

– Jag åt redan tidigare en antibiotikakur, men den bet inte. Men nu är formen på väg uppåt, sade Kuivisto för Ilta-Sanomat i onsdags.

Antibiotikakuren skjuter Kuivistos säsongspremiär en aning framåt, men på Instagram intygar hon att "sommaren inte är i fara".

Oklart är om hon kan delta i försommarens stora inhemska tävling Paavo Nurmi Games i Åbo den 14 juni. EM i München och VM i Eugene är redan bokade för Kuivistos del, så för dem behöver hon inte stressa.

Diskussion om artikeln