Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Så här identifierar du växter och djur med hjälp av din mobiltelefon

Från 2022
En talgoxe som sitter på en kvist.
Bildtext Är det en talgoxe eller är det en blåmes? Låt den artificiella intelligensen hjälpa dig!
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Mobiltelefonen är ett suveränt verktyg för den som rör sig i naturen, och ett lättare alternativ än böcker om djur och natur. Här introducerar vi några vanliga, kostnadsfria applikationer för identifiering av växter och djur.

Vad är det för växt som växer i min trädgård? Och vad är det för fågelkvitter jag hör om kvällarna? Genom att ta bild på en växt eller spela in fågelljud kan en artificiell intelligens hjälpa dig att identifiera arten.

Vi rekommenderar att du läser artikeln på en mobiltelefon eller surfplatta eftersom bilderna i artikeln är anpassade för en mobilskärm.

Några tips för fotografering och identifiering:

 • Fotografera djuret eller växten så nära som möjligt.

 • Fotografera gärna där det är vindstilla. Då är det enklare att få tydliga bilder.

 • Om du vill identifiera en fågel med hjälp av fågelkvittret, försök då att banda ljudet så nära fågeln som möjligt.

 • I många resultat finns också artens vetenskapliga namn med. Då kan du söka på arten med det namnet för att hitta mer detaljerad information på flera språk. Olika former av maskros heter till exempel Taraxacum.

1. Google Lens känner igen nästan allt som någon gång funnits på webben

Google Lens är en applikation för bildigenkänning, utvecklad av Google. Den är avsedd för smarttelefoner. Du använder Lens i Google Foto-appen, som finns för både Android och Iphone. Om den inte finns färdigt i din telefon kan du ladda ner den från appbutiken.

För att kunna använda Google Lens behöver du ha ett Google konto som du kan logga in på. Sedan ska du synkronisera ditt bildbibliotek med Google Foto. Beroende på din enhet görs det här antingen i ditt Google-konto eller i Google Fotos appinställningar. Acceptera säkerhetskopiering och synkronisering så kan du använda Lens.

Var uppmärksam på att Google har ett begränsat kostnadsfritt lagringsutrymme på 15 GB, och att Google Foto också använder det här utrymmet. Den storleken fylls snabbt upp av en vanlig användare av smarttelefoner.

Så här fungerar Google Lens:

 1. Ta en bild på en växt eller ett djur.

 2. Gå till Google Foto och öppna bilden där.

 3. Tryck på Lens-knappen och låt den artificiella intelligensen utreda vad som finns på bilden.

En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns rabarber.
Bildtext När du öppnar en bild i Google Foto ska du klicka på symbolen i den ljusblåa cirkeln. Då aktiveras Google Lens.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle
En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns rabarber.
Bildtext När den artificiella intelligensen tror sig veta vad bilden föreställer visas resultat under bilden. Här gissar AI:n att bilden föreställer rabarber, vilket är korrekt.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Visste du att...

... Google Lens kan användas till mycket mer än bara växter och djur? Du kan också identifiera saker såsom landmärken och konst. Genom att fotografera ett visitkort kan du spara kortets kontaktuppgifter. Och genom att fotografera en evenemangsannons kan du lägga till evenemanget i din kalender.

2. På Naturegate finns kända växter, fåglar och svampar

På inhemska webbplatsen Naturegate (Luontoportti på finska) hittar du information om mer än tusen växtarter. Där finns också Finlands vanligaste fåglar, svampar, däggdjur och fiskar. Naturegate har ingen egen app, utan du hittar den genom att gå via en webbläsare på mobilen.

Du kan använda Naturegate som en digital identifieringsbok på din smarttelefon. Den känner inte igen arter via en bild på din telefon, men du kan identifiera en växt eller ett djur genom att klicka in olika egenskaper och kännetecken. Du kan också skriva namnet på en art i sökrutan för att få mera information om arten.

Så här fungerar Naturegate:

 1. Gå in på webbsidan luontoportti.com. Välj språk uppe i högra hörnet till svenska.

 2. Tryck på knappen “identifiera”.

 3. Välj artgrupp (till exempel fjärilar).

 4. Välj en egenskap (till exempel tid och plats).

 5. Välj någon av egenskaperna nedanför (till exempel fyndområde).

 6. Scrolla nedåt och klicka på de arter som webbsidan identifierat för att lära dig mera om arten.

En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns framsidan på Naturegate.
Bildtext Du ändrar språket på globsymbolen, mellan förstoringsglaset och de tre strecken uppe i högre hörnet. Knappen "identifiera" ser du i en grön ruta högst uppe på bilden.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle
En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns valmöjligheter mellan olika egenskaper på djuret eller växten.
Bildtext När du tryckt på "identifiera" ska du välja artgrupp och sedan egenskaper. Ju fler egenskaper du väljer, desto bättre blir din sökning.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Observera att du kan välja fler egenskaper för att göra sökningen mera specifik.

Väljer du till exempel artgruppen fjärilar och under “tid och plats” egenskapen miljö, där du väljer “torra gräs- och ängsmarker”, får du 55 resultat. Väljer du att också specificera “fyndområde” till Egentliga Finland blir resultatet 36. Och om du ännu vet färg eller form på vingarna så kan du få ännu bättre resultat.

En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns fjärilsarten påfågelöga.
Bildtext Du kan också använda förstoringsglaset för att göra en sökning på ett djur eller en växt som du redan vet namnet på.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

3. I Plantnet finns över tiotusentals växter från hela världen

Plantnet är en applikation som finns för både Android och Iphone. Där kan du bläddra bland både växter och blommor och identifiera växter som du tagit en bild på. Appen är också bra att ha om du befinner dig utomlands, eftersom tiotusentals växter finns i appens bildbank.

Du kan göra olika grupper på appen enligt dina egna preferenser och också skapa egna observationskartor på appen.

Så här fungerar Plantnet:

Om du tillåter appen att använda din platsinformation kommer den att ge dig en utgångspunkt utgående från det (till exempel Västeuropa). Du kan ändra platsen på ikonen högst upp på skärmen. Där kan du också justera eller lägga till flora, såsom världsflora, nyttoväxter, ogräs eller liknande.

 1. Ta en bild med kameran eller välj en bild från ditt bildgalleri.

 2. Välj del av växten (blad, blomma, frukt, habitat och så vidare). Om den artificiella intelligensen inte hittar växten i dina regionala inställningar, testa med att söka på världens flora.

 3. Om du vill kan du bekräfta resultatet, så finns bilden kvar i programmets artificiella intelligens.

 4. Du kan också dela dina resultat med andra om du vill.

 5. Vill du ta bort överflödiga bilder gör du det på din profilikon som finns längst ner till höger (du kan använda appen som gäst eller inloggad).

Första sidan på appen Plantnet där man kan analysera bilder på växter.
Bildtext Tryck på kamerasymbolen längst ner på skärmen för att komma till den här sidan, där du kan ta en bild eller välja en bild att analysera. Högst uppe på skärmen kan du välja region eller habitatområde. På bilden är "västeuropa" vald som område.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle
En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns stor vårstjärna.
Bildtext När du valt en bild kan du göra en sökning enligt olika egenskaper, såsom blomma eller bark. Den artificiella intelligensen börjar arbeta genast efter att du klickat på en egenskap.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle
En applikation som kan känna igen bilder på växter och djur. Här syns stor vårstjärna.
Bildtext Den artificiella intelligensen gissar att bilden föreställer en stor vårstjärna med 83 procents säkerhet. Genom att scrolla nedåt hittar du flera förslag.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

4. Inaturalist är ett av de största nätverken online för naturfantaster

Inaturalist är en applikation som finns för både Android och Iphone. I Inaturalist kan du identifiera arter och bekräfta andras observationer. Du kan till och med använda kartan i appen för att utforska observationer som gjorts i din hemmiljö. Ibland förekommer det också evenemang där man ska försöka identifiera arter inom ett avgränsat område under en viss tidsperiod.

De observationer som gjorts kompletterar artregister som finns i olika länder. I Finland lagras observationerna i Finlands Artdatacenter. Det gagnar både forskare och naturfantaster i Finland.

Så här fungerar Inaturalist:

 1. Skapa ett eget konto eller utforska andras observationer.

 2. Ta en bild av din observation och bläddra bland förslagen på arten.

 3. Dela dina resultat med andra användare.

En satellitkarta över Vasa där användare av en naturapp har fyllt i naturobservationer som de sett. Deras observationer syns som nålar i olika färger på kartan.
Bildtext Nere på skärmen ser du menyn. Går du in på "upptäck" är det bara att röra dig fritt på kartan och se vilka observationer andra gjort. Klickar du på "observera" kan du fylla i egna observationer. Här ser du observationer som gjorts i Vasaområdet.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

5. Birdnet identifierar fåglar med hjälp av din mikrofon

Vill du lära dig känna igen fåglar via fågelkvittret är Birdnet en app värd att testa. Den påstår sig känna igen upp till 3000 olika fågelarter. Birdnet finns för både Android och Iphone.

Applikationen är på engelska, men du kan ändra språket i inställningarna för att åtminstone få svaren på svenska. Då klickar du på de tre strecken högst uppe i vänstra hörnet – settings – common names – svenska.

Så här fungerar Birdnet:

 1. Ställ dig så att fågelkvittret hörs så tydligt som möjligt. Tryck på mikrofonen och pausa sedan inspelningen med pausknappen bredvid.

 2. Tryck på “select” längst ner på skärmen. Dra på skärmen ett ljudintervall som du vill ska analyseras.

 3. Tryck på “analyze” och se vilka svar den artificiella intelligensen ger. Klickar du på någon fågel som dyker upp i svaret länkas du till fågelns Wikipediaartikel.

 4. Alla resultat hittar du i menyn uppe i vänstra hörnet (de tre strecken) om du klickar på "show observations". Vill du veta vilka fåglar som borde finnas i din närhet kan du testa klicka på "explore your area" i menyfliken.

En applikation som kan känna igen fågelljud.
Bildtext Längst nere på skärmen ser du en enkel meny. Klicka på "record" för att banda in fågellätet i några sekunder. Gå sedan på "select" och markera på det blå fältet det ljudintervall du vill att ska anlyseras.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle
En applikation som kan känna igen fågelljud.
Bildtext Den här gången gissade den artificiella intelligensen att du haft en drillsnäppa och en blåmes nära dig. Efter det latinska namnet ser du också hur troligt det är att svaret är rätt.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Den artificiella intelligensen är inte felfri, så ta inte svaret som någon absolut säkerhet. Appen har också svårt att göra rätt identifiering ifall fågelljudet är för långt borta eller om det är många fåglar som hörs samtidigt.

Birdnet sparar inspelningarna och namnförslagen med deras koordinater i appen när du har analyserat ljudet. På så sätt kan du lyssna på fågellätena också i efterhand.

Nu önskar vi dig givande stunder i naturen!

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Oppiminens artikel Digitreenit: Näin tunnistat kasvin tai eläimen puhelimen avulla skriven av Anu Heikkinen. Artikeln är översatt och bearbetad av Jasmine Urwäder.