Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två män bröt sig in i bostad i Raseborg – domen blev flera år fängelse

Från 2022
Finlands lag-boken och en ordförandeklubba.
Bildtext Västra Nylands tingsrätt har dömt två män för grovt rån och grovt hemfridsbrott. Den ena mannen dömdes också för skjutvapenbrott och grovt skjutvapenbrott.
Bild: Yle

Två män har dömts till flera års fängelse efter att de brutit sig in i en bostad i Raseborg. Männen stal lösöre och hotade dem som var i bostaden.

Det var i januari i år som männen åkte från Lojo till Raseborg där de mitt på dagen knackade på en dörr och tvingade sig in i bostaden när en man öppnade dörren.

Den ena mannen blev kvar vid dörren medan den andra gick in i bostaden där han sa åt en man och en kvinna att de skulle sitta stilla annars skulle han skjuta dem. Mannen viftade också med en yxa.

Mannen stal bland annat en dator och datortillbehör innan båda gav sig av.

Telefoner visade männens positioner

I Västra Nylands tingsrätt nekade den ena mannen att han varit i bostaden, men bådas telefoner visade att de varit i närheten av platsen där brottet begicks. De hade en chaufför med sig och även chaufförens telefon var på samma plats.

Västra Nylands tingsrätt anser att det är klart att männen var i Raseborg och att det var de som stal lösöret eftersom de som blev bestulna kunde beskriva männen. Det fanns stulet material hemma hos den ena mannen som kunde identifieras av ägaren till bostaden.

Den ena mannen som är född 1986 dömdes till två år och sju månader fängelse för grovt rån och grovt hemfridsbrott. Han hade en villkorlig fängelsedom från tidigare och den domen räknas också in i fängelsedomen.

Skjutvapen förklädd till penna

Den andra mannen, född 2001, fälldes också för grovt rån och grovt hemfridsbrott. Efter inbrottet hade han innehaft en startpistol och ett skjutvapen som var förklädd till en penna. Det andra skjutvapnet hade han skjutit med i ett skogsområde där det fanns andra människor i närheten.

Han dömdes också för skjutvapenbrott och grovt skjutvapenbrott. Tingsrätten dömde honom till tre år och en månad fängelse. Han var villkorligt frigiven då han utförde brotten, så de tidigare brotten räknas in i fängelsestraffet.

Männen ska också betala tusentals euro i skadestånd till mannen och kvinnan i bostaden. De dömda har meddelat missnöje med domarna.