Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rutinerade rävar kämpar om VM-titeln i snooker – semifinalisternas sammanlagda ålder 171 år

Från 2022
Ronnie O'Sullivan försöker vinna sitt sjunde VM-guld i snooker.
Bildtext Ronnie O'Sullivan försöker vinna sitt sjunde VM-guld i snooker.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Som sig bör är Crucible Theatre i Sheffield skådeplatsen när VM i snooker avgörs, traditionsenligt i april-majskiftet. De fyra semifinalisterna är minst sagt erfarna: alla fyra har vunnit minst en VM-titel och genomsnittsåldern är nästan 43.

VM-semifinalerna i snooker kör i gång på torsdagen och på måndag kan världsmästaren koras. Den som till slut drar det längsta strået har varit med om festligheterna förr: alla fyra har nämligen minst en VM-titel i baggaget, och herrarnas genomsnittsålder är nästan 43.

Den 47-årige Mark Williams är äldst i gänget, följd av John Higgins och Ronnie O'Sullivan som bägge är 46. Judd Trump är med sina 32 år klar novis i semifinalsällskapet, vars sammanlagda ålder är inte mindre än 171 år.

Higgins, O'Sullivan och Williams inledde sina proffskarriärer redan år 1992 vilket gett trion smeknamnet Class of ´92. Det är första gången sedan 1999 som hela trion är samtidigt i semifinal. Och nu, igen, 23 år senare.

– I vilken annan gren skulle detta kunna hända? frågar sig nestorn Williams i den irländska tidningen Independent.

O'Sullivan är med bland de fyra bästa för 13:e gången, vilket är nytt rekord. Det tidigare rekordet på tolv delade han med en annan grengigant, Stephen Hendry.

Och ja, på tal om Hendry – det är han som är alla tiders bästa snookerspelare, i alla fall om man lyssnar på Ronnie O'Sullivan.

– Stephen är för mig den största spelaren, en legendar. Han var snookerns Tiger Woods. Jag, John (Higgins) och Mark (Williams) har alla klarat oss bra, men när han var som bäst var han en superstjärna, sade O'Sullivan i Independent.

Storbritannien dominerar

VM-guldet brukar gå till spelare som representerar ön Storbritannien; av 88 mästerskap har bara sju gått ön förbi: ett till Irland, ett till Kanada, två till Australien och tre till Nordirland. England är klar etta med 57 VM-guld, följt av Skottland med 14 och Wales med 10 VM-titlar.

Årets upplaga är inget undantag. Alla fyra är hemma från olika delar av Storbritannien. Och alla fyra är före detta världsmästare.

Engelsmannen O'Sullivan har vunnit VM-titeln åren 2001, 2004, 2008, 2012, 2013 och 2020 medan walesaren Williams var bäst åren 2000, 2003 och 2018. Skotten Higgins har tagit sina VM-guld 1998, 2007, 2009 och 2011 medan engelsmannen Trumps enda mästerskap är från 2019.

Webbplatsen The Sportsman skriver följaktligen att årets semifinalister troligen är den mest intressanta kvartetten som anrika Crucible Theatre någonsin bevittnat. Detta trots att den regerande mästaren, engelsmannen Mark Selby – mästare 2014, 2016, 2017 och 2021 – föll ut redan i andra omgången. Här hittas resultaten från årets VM-turnering.

Diskussion om artikeln