Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Livligt byggande i skärgården då stugor, småhus och andra fastigheter repareras och utvidgas

Uppdaterad 16.05.2022 09:36.
Sommarstuga i Småland, Sverige.
Bildtext Då man spenderar mer tid på stugan vill man också satsa pengar på den och exempelvis reparera eller utvidga den.
Bild: Bild: Mostphotos

Byggboomen som Yle Åboland tidigare har rapporterat om syns också i skärgården. Många stugor får nya väggar och tak i sommar samtidigt som terasser och altaner byggs ut.

Under coronapandemin inledde många små och stora projekt ute i skärgården och den här trenden verkar hålla i sig.

– Jobb finns och det beror till viss del på att stugorna där jag är verksam i Hitis är så pass gamla att de nu ska repareras, säger Janne Holmström som driver ett fastighets- och byggföretag på Hitis-Rosala i Kimitoöns kommun.

Många av stugorna i Åboland kräver en del underhåll och vissa måste repareras mer omfattande ifall stugorna ska finnas kvar också i framtiden.

– I fjol hade jag ett projekt där jag exempelvis bytte ut nio tak till plåt och dessutom böt en del väggar, säger Holmström. Ofta kan ett litet jobb svälla ut då det visar sig att det behövs mer åtgärder.

Virke körs ut i massor

På andra håll i Åboland bekräftar företagare, som Yle Åboland talar med, Holmströms fingertoppskänsla. Det byggs mer än tidigare och den boom som inleddes i samband med coronapandemin verkar fortsätta också i år.

Flera företagare vittnar om långa köer vid järnaffärerna och virke har körts ut i skärgården för att det ska finnas då efterfrågan växer.

– Jag tror att det rentav kan bli brist på den sortens virke som människor mestadels vill ha, säger Holmström. Lärkträd har blivit ett populärt byggmaterial för terrasser och utbudet på det minskar till följd av de gräsligheter som pågår i öst.

Det kommer troligtvis att gå flera år, tror Holmström, innan man igen kan få ordentligt lärkträd eftersom det dröjer länge innan det växer.

Livligt byggnade i skärgården - Spela upp på Arenan