Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hejdå Lenin – statyn i Åbo tas bort på grund av kriget i Ukraina

V.I. Leninin rintakuva Turun taidemuseon edustalla, Puolalanmäessä.
Bildtext Under månaderna sedan kriget i Ukraina inleddes har allt fler Åbobor uttryckt sitt missnöje med statyn i Puolalabacken.
Bild: Ari Welling / Yle

Leninbysten i Puolalabacken kommer att tas bort, meddelar Åbo stad. Statyn har varit i hetluften sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i slutet av februari. Beslutet har tagits av borgmästare Minna Arve i tisdags.

Mihail Anicushins (1917–1997) Leninbyst gavs till Åbo stad av vänorten S:t Petersburg år 1977, och har under åren blivit både nedklottrad och vandaliserad.

Under månaderna sedan kriget i Ukraina inleddes har allt fler Åbobor uttryckt sitt missnöje med statyn som finns i centrala Åbo framför konstmuseet.

Minna Arve säger i ett pressmeddelande att statyn i sig inte är ett hot mot någon, men att den historia som statyn representerar inte ligger i linje med Åbos värderingar och stadsstrategi, som betonar människors lika rättigheter och värde.

Nu kommer statyn i stället att tas om hand av Åbo stads museitjänster.

Åbo stad avbröt i februari efter krigets utbrott all verksamhet med vänorten S:t Petersburg.

V.I. Leninin muistolaatta Turun Taidemuseomäessä.
Bildtext Sovjetledaren Vladimir Lenin övernattade i ett hus i närheten av statyn då han var på landsflykt från Ryssland år 1907.
Bild: Ari Welling / Yle
Turun kaupungintalon kyltti.

Åbo avbryter samarbete med S:t Petersburg

Åbo och S:t Petersburg är vänorter sedan 1953.

Diskussion om artikeln