Fackrörelsen i USA vädrar morgonluft efter att första fackföreningen vid Amazon bildats i New York – men juridikprofessor varnar för en utdragen kamp: "Amazon sitter fortfarande på flera trumfkort"
Fackaktiva i New York känner av medvind efter den osannolika bedriften med att bilda en första fackförening vid företagsjätten i New York. Nu har över hundra andra Amazonvaruhus i USA tagit kontakt, berättar aktivisten Christian Smalls.
I början av april lyckades anställda vid Amazons varuhus på Staten Island i New York med en osannolik bedrift. De lyckades efter en omröstning bland de anställda bilda den första fackföreningen någonsin, Amazon Labor Union (ALU), vid den notoriskt fackfientliga företagsjätten.
Längre pauser under arbetsdagen, förlängda ledigheter och högre löner är några av de krav som anställda vid Amazon i New York kräver.
Det har blåst liv i fackföreningsrörelsen och inspirerat flera anställda som krävt bättre anställningsförhållanden.
Det handlar om mer än bara ett varuhus på Staten Island, enligt Amazonarbetaren Mat Cusick som packar lådor på företaget och är aktiv inom ALU.
– Vi ser återverkningar redan nu. Vi blir kontaktade av Amazonarbetare och annat folk runt om i landet, folk som vill organisera sig fackligt.
Cusick och ett hundratal demonstranter har samlats för att demonstrera utanför ett av Amazons enorma varuhus på Staten Island.
Bland kraven finns längre pauser för anställda i varuhusen, mer ledig tid och en klar höjning av timlönen till 30 dollar från den nuvarande nivån på ungefär 18 dollar för anställda vid varuhuset på Saten Island.
Alexandria Ocasio-Cortez: “Den första dominobricken har fallit”
Till demonstranternas förtjusning har också två av de största stjärnorna inom demokraternas vänsterfalang kommit till demonstrationen: Vermontsenatorn Bernie Sanders och New Yorks kongressledamot Alexandria Ocasio-Cortez.
– Det som hände här, det ni gjort här på Staten Island, det är bara en början. Den första dominobrickan som fallit, säger Ocasio-Cortes.

Bredvid Ocasio-Cortez på en liten scen utanför varuhusbyggnaden står Christian Smalls. Han är initiativtagaren till fackföreningen ALU.
Smalls fick sparken från Amazon i mars 2020. Han hade då ordnat en protest med krav på att de anställda skulle få skyddsutrustning efter att den första vågen av coronapandemin slagit ner i New York. Därefter tog han initiativet till att bilda fackföreningen.
– Nu ska vi satsa på att ta den här rörelsen ut i resten av landet. Till varje varuhus, så att de också kan organisera sig, säger Smalls som fortfarande är arbetslös.
Han säger att över hundra Amazonenheter i USA kontaktat honom efter framgången på Staten Island.
Har du någon hälsning till Amazons ägare, Jeff Bezos?
– Han kan fortsätta åka upp i rymden så fortsätter vi med att locka fler anställda till fackrörelsen.
Professor förutspår utdragen rättstvist mellan Amazon och facket: "Den kan pågå i några år"
Amazon har överklagat beslutet att bilda fackföreningen till arbetsmarknadsmydnigheten National Labour Relations Board, NLRB. Bolaget hävdar att myndigheten och organisatörerna utövat otillbörligt inflytande i samband med omröstningen bland de anställda.
Dragkampen mellan den nybildade fackföreningen och Amazon kan bli utdragen, förutspår juridikprofessorn Michael C. Duff vid University of Wyoming College of Law. Han har specialiserat sig på arbetsmarknadslagstiftningen.
– Amazon sitter på flera trumfkort. Även om omröstningen för att bilda fackföreningen skulle ha gått rätt till och Amazons överklagan förkastas av arbetsmarknadsmyndigheten, så kan Amazon vägra förhandla med facket.
Då avgörs frågan i domstol.
Professor Duff tror att det är exakt det som företagsjätten vill ha, en rättsprocess.
– I domstolen vet ingen hur det går, det beror helt på hur juristerna tolkar konflikten. Men Amazon skulle säkert inte ha något emot en utdragen tvist. En rättsprocess kan lätt pågå i några år.
Däremot brukar fackrörelsen enligt Duff undvika rättsprocesser eftersom det är kostsamt och för att arbetsmarknadslagstiftningen i USA är svag sett ur arbetarnas synvinkel.
– Lagen borde ändras. De anställda förtjänar en bättre chans att ansluta sig till fackföreningar.
Nu tror Duff att bedriften i New York kan bana väg för en bredare debatt om arbetarnas rättigheter i USA. Den har lyst med sin frånvaro i flera decennier, säger han.
– Fackföreningsrörelsen har länge varit svag. Arbetsgivarsidan, särskilt inom den privata sektorn, har haft övertaget sedan 1980-talet och många företag anser helt enkelt inte att de ska behöva förhandla med facket, säger Duff och påminner om att den fackliga anslutningsgraden på privata sextorn är ungefär sex procent.
Amazonanställd: “Monotont men tungt jobb att packa lådor i tio timmar”
Precis som vid tidigare tillfällen då anställda försökte bilda fackförening vid Amazon, försökte bolaget aktivt motarbeta initiativet också vid varuhuset i Staten Island.
– De är extremt aggressiva. De sparkade ut frivilliga som kommit för att informera om fackrörelsen och de gör allt de kan för att hindra anställda från att känna till sina rättigheter, säger Mat Cusick.
Amazon erbjuder anställda en minimilön på 15 dollar i timmen. Men bolaget har fått kritik för hur de behandlar sina anställda, särskilt på varuhusgolvet.
– Det är ett inte monotont men tungt jobb att packa lådor tio timmar i sträck. Prestationskraven är höga, man är under konstant övervakning. Jag känner mig lite som en robot när jag jobbar.
Amazon piskar upp produktionstakten
En tidigare Amazonanställd, 26-åriga Jack Ganley, berättar att produktionskraven var höga och att arbetet övervakades minutiöst.
– Cheferna på verkstadsgolvet kunde ha som mål att en en viss grupp anställda skulle packa 230 lådor i timmen. Om man landade på till exempel 200 lådor så pressades de anställda att trappa upp takten. Om det lyckades så kunde man få en burk läsk eller en extra paus som belöning.
Ganley tycker att dylika sätt att piska upp produktionstakten kändes förnedrande. Men han betonar ändå att bolaget inte är ett "helvete på jorden" utan att vissa anställda trivdes bra.
Amazons minimilön på 15 dollar i timmen är dubbelt så hög som den federala minimilönen i USA som är 7,25 dollar i timmen.
– Bolaget vet att flera andra företag betalar en ännu lägre lön.
– Femton dollar är okej om man bor i Kentucky där många förtjänar sina drygt sju dollar i timmen. Men i New York räcker det inte särskilt långt, säger Ganley.
Svenska Yle försökte nå Amazon för en kommentar utan att lyckas.