Vasa svenska församlings beslut om samkönade vigslar visar att samhället har förändrats: "Det är ju en jättefin nyhet"
Vasa svenska församlings beslut att samkönade par ska få gifta sig i kyrkor och andra utrymmen som tillhör församlingen gör Oscar Ohlis mycket glad. Teologen Patrik Hagman säger att beslutet kan påverka diskussionen i andra församlingar.
Oscar Ohlis, ursprungligen från Vörå och nu styrelsemedlem i Regnbågsalliansen, säger att det blir lättare för unga österbottningar att kunna och våga vara sig själv.
- Det är ju en jättefin nyhet, säger Ohlis.
Ohlis säger att om det här beslutet skulle ha kommit när han var ung, för 20 år sen, skulle han ha känt sig mera välkommen.
- Jag skulle inte ha tänkt att jag borde flytta till en större ort för att våga vara mig själv.
Ohlis säger att samhället överlag har gått mycket framåt de senaste tio åren vad gäller sexuella minoriteter.
- Nu diskuterar man sexualitet och könsidentitet på ett helt annat sätt än för 20 år sen, säger Ohlis.
"Ett slags civil olydnad"
Patrik Hagman är docent i politisk teologi vid Åbo Akademi, han sitter i kyrkomötet och är uppvuxen i Korsholm. Enligt honom är Vasa svenska församlings beslut ett tecken på att församlingarna tar beslutet om samkönade vigslar i egna händer, eftersom kyrkan ännu inte har kunnat fatta ett beslut i frågan.
- Om man vill kan man se det som en slags civil olydnad inom kyrkan. Om man ser på en längre historisk utveckling är det i allmänhet så här som saker förändras i kyrkan, folk börjar göra på ett annat sätt och sen hinner den officiella läran och organisationen ikapp, säger Hagman.
Enligt Hagman är situationen olika i olika församlingar. I vissa församlingar kan man vara ganska eniga om att man ska tillåta samkönade vigslar, medan man i andra församlingar kan ha väldigt olika åsikt i frågan.
- Skulle församlingarna i Pedersöre eller Larsmo göra det här skulle splittringen vara väldigt stor.
Hagman tror att det kan ta länge innan Pedersöre- eller Larsmo församling fattar ett liknande beslut.
- När det handlar om såna här värdeförändringar är motsättningarna som starkast just före de förändras.
Motståndarna hamnar i marginalen
Enligt Hagman är kostnaden för den som motsätter sig förändringen ganska hög.
- Åtminstone i offentligheten är samhället så massivt för samkönade äktenskap. Ska man göra ett motstånd och grunda det intellektuellt så ska man ifrågasätta så mycket av det som den gemensamma kulturen bygger på, säger Hagman.
Enligt Hagman hamnar de som motsätter sig samkönade äktenskap i marginalen där man paras ihop med andra som också har alternativa åsikter, som till exempel Trump-anhängare och vaccinmotståndare.
- Med min känsla för hur kyrkfolk i allmänhet är så tror jag att den stora majoriteten av dem inte trivs i de extrema lägren, säger Hagman.
Vasa svenska den mest liberala
Det finns ingen förteckning på vilka församlingar som tillåter vigsel av samkönade par men åtminstone Mariehamns församling, Matteus församling, Johannes församling, Kimitoöns församling, Vanda svenska församling och Åbo svenska domkyrkoförsamling gör det.
I Esbo har församlingarna däremot fattat ett gemensamt beslut om att kyrkobyggnaderna inte får användas till vigsel av regnbågspar.
I flera församlingar kan det finnas präster som är beredda att viga par av samma kön men församlingen har inte fattat beslut om att det är möjligt i den egna kyrkan.
Hagman tror att församlingarna runt Vasa ser på svenska församlingens beslut och eventuellt påverkas diskussionen i församlingarna.
- Traditionellt har Vasa svenska varit den mest liberala församlingen i Österbotten. Det är klart att när en församling har gått in för det här så förändras frågan i församlingarna i grannskapet, säger Hagman.
Skulle du säga att kyrkan är till för alla?
- Förstås är det kyrkans intention och det vad den strävar efter att vara. Det ingår i kyrkans grunduppdrag. Sen består kyrkan av människor och det är klart att vi ofta kan ha de bästa intentioner och ändå inte lyckas leva upp till det vi strävar efter. Jag förstår bra att det finns grupper och individer som uppfattar att kyrkans handlande på olika sätt exkluderar dem och det här arbetar kyrkan aktivt med, säger Hagman.
Upplever du att kyrkan är till för alla, Oscar Ohlis?
- Nej, det är den ju inte.
Har den blivit till för fler?
- Absolut. Det här beslutet som togs är ju ett bevis på det och att det förbättras hela tiden, säger Ohlis.