Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smällare och glöd på läktarna, mer avslaget på plan när stabilt HJK satte jumbo-HIFK på plats i derbyt: "Bara ett lag som spelade"

Från 2022
Uppdaterad 28.04.2022 20:54.
Spelare från HJK och HIFK i straffområdet framför en läktare med en bengalisk eld.
Bildtext HJK-fansen fick jubla mest under säsongens första Helsingforsderby då deras lag slog HIFK med två mål.
Bild: Lehtikuva

Inramningen var maffig, med rök, bengaliska eldar och två klackar som höll i gång i 90 minuter och mer. Men på gräset tände Helsingforsderbyt aldrig riktigt till då HJK bekvämt slog HIFK med 2–0.

Guldtippade HJK slog tabelljumbon HIFK med 2–0 i säsongens första Helsingforsderby, en rätt omärklig match där det mesta på gräset gick enligt förväntningarna.

"Det var bara ett lag på plan", som färska HIFK-tränaren Mixu Paatelainen sammanfattade första halvlek av en match där det framgick varför HJK gick upp i delad tabelltopp och HIFK är sist.

Så vi tar väl itu med den viktigaste följdfrågan direkt. Var det mycket folk och kollade då?

Svaret på den frågan blev 7 103 personer. Visst, jämfört med hockeyfinaler i Finland eller fotbollsderbyn i andra nordiska länder inget att skylta med, men speciellt med tanke på att vårens samtalsämne i fotbollsligan varit sviktande publiksiffror var det en notering som gick klart över skamgränsen. Och stämningen var det faktiskt inget fel på. Snarast tvärtom.

Nästa logiska fråga blir därför hur det var ställt på bengal- och rökfronten, som präglat mötena mellan grannarna de senaste åren.

Här blir svaret "jo tack, hyfsat". Klackarna bjöd på varsitt riktigt rökigt tifo innan avspark som ledde till att matchen sparkade i gång för sent, men inte med mer än 90 sekunder. Och några avbrott på grund av fansen blev det inte, andra halvlekens många smällare och eldar bidrog mest till att skapa en festligare inramning.

Tenho slog till före paus

I ärlighetens namn höll det målmedvetna jobbet från supportrarna på bägge kortsidorna högre klass än spelarnas disciplinerade lunkande på konstgräset den här derbykvällen.

Första halvlek var sömnig och hade när 45 minuter spelats bara bjudit på en enda målchans, då HJK:s hemvändare Perparim Hetemaj från bra läge sköt bollen rakt i ansiktet på IFK-målvakten Beto.

Men på stopptid slog HJK till och en halvlek som formligen skrek "mållöst" fick i alla fall en fullträff. HJK-kaptenen och färska A-landslagsmannen Miro Tenho nickade in bollen i mål vid främre stolpen direkt på Casper Terhos högerhörna.

– Det var ett viktigt mål. Det är något som jag försökt förbättra i mitt spel, att göra fler mål. Som tur kan ett sånt mål öppna spelet för hela laget, säger Miro Tenho i intervjuzonen efteråt.

– Ett par spelare skötte inte sin uppgift och HJK straffade oss, sammanfattar HIFK-tränaren Mixu Paatelainen bistert.

Fotbollsläktare med bengaliska eldar.
Bildtext HIFK:s fans bidrog starkt till derbystämningen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Ett blekt HIFK hade sin enda riktigt bra sekvens genast efter paus. Utmanaren fick tre fina chanser inom loppet av fem minuter, alla tre gick märkligt nog till Jani Bäckman. Vid första försöket fick Bäckman inte ordning på fötterna, vid andra läget nickade han från liten vinkel rakt på målvakten och vid chans nummer tre gick hans långskott över ett mål som just då gapade tomt.

HJK är inte i toppslag än, men har en sådan bredd att det kostar sig att missa sådana chanser. Så gick det nu också då inhopparen Bojan Radulovic med 20 minuter kvar att spela snyggt nickade in wingbacken Murilos inlägg och förde upp HJK i tvåmålsledning.

Mixu har en massiv uppgift

Mer än så krävdes inte för att avfärda ett HIFK-lag som just nu väger väldigt lätt. Färska tränaren Mixu Paatelainen har ett massivt jobb framför sig om han tänker lyfta det här gänget ur bottenstriden.

– Jag är mycket besviken på vår insats. I första halvlek spelade vi inte alls, bollen brände i fötterna. Vi rörde oss inte tillräckligt, och det kan inte tolereras. Vi har oerhört mycket jobb framför oss, både när det gäller offensiven och defensiven. Vi måste dra lärdom, och det snabbt, säger Paatelainen sammanbitet.

– Men jag visste när jag tog jobbet att det här inte är ett slagkraftigt lag som radar upp segrar, jag visste att säsongen skulle bli en överlevnadskamp, konstaterar Paatelainen.

Fansen var som många gånger förr det bästa med HIFK, och klacken gjorde bland annat sitt bästa för att få Perparim Hetemaj ur balans med "Perpa, Perpa, vaffanculo"-ramsor.

Perparim Hetemaj framför HJK-klacken.
Bildtext Perparim Hetemaj hade sett fram emot att få spela i Helsingforsderbyt.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Inte oväntat fick det Hetemaj att lyfta sig ytterligare ett snäpp och veteranen gjorde en utmärkt insats.

– Det här är det derby som betyder mest för mig och jag har aldrig spelat i det förr. Jag kan kanske inte säga att jag drömt om det, men det är en match jag sett mycket fram emot att spela i, säger Hetemaj som erkänner att han var oväntat nervös innan avspark.

"Bra på en finländsk skala"

Inga såna nerver i HJK:s trebackslinje. Den meriterade trion med Joona Toivio, Miro Tenho och Jukka Raitala agerade mycket säkert och lät inte HIFK sticka upp.

– Vi var stabila, vår press lyckades mycket bra. Andra halvlek var rätt mycket så som vi ska spela, sammanfattar Tenho.

Inget det sprakar om direkt, men tillräckligt för tre stabila HJK-poäng. Gnistorna fick fansen stå för den här gången.

– Det var bra stämning på en finländsk skala. Det var fint att se att våra fans stödde oss också när vi låg under, säger Mixu Paatelainen.

– Känslan var lite bättre än i vanliga matcher. Mer av sånt här, säger Miro Tenho.

Resultat:

Fotbollsligan:
HIFK–HJK 0–2 (0–1)

45+1 min Miro Tenho 0–1.
70 min Bojan Radulovic 0–2.

Publik: 7 103.

Division 1, herrar:
KTP–TPS 0–0

Publik: 624.

Diskussion om artikeln