Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Domen klar för männen som försökte ta livet av ung man i Lojo – fem års fängelse för mannen som slog med yxa

Från 2022
Dörr till en rättssal i Västra Nylands tingsrätt.
Bildtext Västra Nylands tingsrätt har dömt männen som försökte ta livet av en man i Lojo. Arkivbild.
Bild: Johan Gullmets / Yle

De två män som försökte döda en man i närheten av simhallen i Lojo i början av året har dömts till fängelsestraff av Västra Nylands tingsrätt.

I slutet av januari ringde en man till en annan man och bad honom komma till en affär i centrum av Lojo. Då mannen kom till platsen möttes han av två män. De började gå mot simhallen där de tog sig till ett undangömt ställe.

Den ena mannen, född 2001, stannade på avstånd medan den andra gick undan med mannen de ringt efter. Mannen som höll sig på avstånd hade ett järnrör med sig och den andra hade en yxa.

Mannen med yxan, född 1998, började attackera den tredje mannen. Han lyckades sätta upp händerna för ansiktet och kunde springa i väg. Mannen med yxan sprang efter, men halkade och hann inte fatt honom.

De två männen ringde efter en taxi och flydde från platsen.

Simhallens personal hjälpte mannen

Mannen som blivit slagen sökte sig till simhallen där han fick hjälp av personalen. Han behövde sys i händerna och på bröstkorgen. Han hade också ett 15 centimeter långt sår på bakbenet.

Polisen grep de två männen med hjälp av ögonvittnen.

De här två männen var också inblandade i en misshandel i slutet av 2021 då de sparkade och slog en man i Lojo. Ytterligare en tredje man, född 2000, var med och misshandlade mannen.

Fleråriga fängelsestraff

Västra Nylands tingsrätt har dömt mannen som är född 1998 till fem år och fyra månader fängelse för försök till dråp. Mannen döms också för grov misshandel och för att han innehaft droger.

Västra Nylands tingsrätt förkastade åtalet om medhjälp till mordförsök mot mannen som är född 2001. Däremot döms han till ett år och elva månader fängelse för grov misshandel och för snatteri.

Mannen som är född 2000 dömdes till 720 euro i böter för misshandel.