Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tony Sund tvingas stå vid sidan under Lejonens supervår – Yle Sporten träffade axelskadade backen i hockeytokiga Ängelholm: "Frustrerande veckor"

Tony Sund i Ängelholm.
Bildtext Tony Sund tvingades avbryta kvartsfinalserien mot Oskarshamn efter fem matcher. Matchen som spelades den 8 april blev hans sista i SHL-slutspelet.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Inget OS, inget VM, inget SM-guld. Dessutom satte en axelskada punkt för Tony Sunds säsong. Men backen gråter inte över spilld mjölk då Yle Sporten träffar honom i hockeystaden Ängelholm.

Det är på många sätt en saga.

I lilla Ängelholm, med mindre än 30 000 invånare, finns ett av Europas bästa ishockeylag. Här i nordvästra Skåne har Rögle spelat SM-final i fjol, blivit CHL-mästare och vunnit SHL:s grundserie i år.

Och med den skånska våren rätt långt gången sitter Tony Sund vid ett café på gågatan i kärnan av småstaden och summerar en missräkning.

– Onödigt att leta ursäkter. Synd att vi åkte i semifinalen.

Det har gått ett par dagar sedan Rögle förlorade den sjätte semifinalen mot Färjestad efter förlängning.

– Det syntes direkt i slutspelet att det här inte blir så enkelt. Förväntan var att vi vinner kvartsfinalserien ganska lätt, men det blev tufft. Och det var tufft att titta på semifinalen.

Sund har inte spelat ishockey på flera veckor. Säsongen tog slut i kvartsfinalen mot Oskarshamn.

– En axelskada störde mig, frustrerande veckor. Jag är en bit från att vara hundra, men tanken var att spela i finalserien.

Tomhänt från landslagssäsongen

Sund flyger hem till Jakobstad under fredagen för att få en ishockeypaus. Med tanke på skadan är hemma-VM inget som ens rent fysiskt är speciellt aktuellt.

Tony Sund i närkamp mot Frederik Tiffels.
Bildtext För ett år sedan var Tony Sund en viktig pjäs i Lejonens silverlag i VM.
Bild: imago images/Just Pictures/All Over Press

Efter förra vårens VM-silver och starka spel hade Sund förhoppningar om fler turneringar den här säsongen. Då NHL tackade nej till OS växte drömmen om två mästerskap.

Nu blir det ingenting alls.

– Det är klart att det var två stora turneringar … Jag var nära OS, jag fanns med i reservgruppen. Och det hade varit otroligt roligt med hemma-VM, men tyvärr är ishockeyn så här. Ibland går det inte som man vill.

– Förhoppningsvis får jag chansen någon gång i framtiden.

Har du tänkt åka till Tammerfors och titta på någon VM-match?

– Jag har inte planerat så långt, vi får se. Men det lär bli mäktigt med VM i nya arenan och fullsatta läktare.

Fortsätter i Rögle

Även om säsongen innehöll några tydliga motgångar finns det också mycket positivt för Sund. Efter en lite trög start kom han in i Rögle under hösten och spelade enligt egen utsago bra hockey från jul och framåt.

Klubbledningen i Rögle har också varit nöjd. Kvittot: Sund förlängde i mars.

Tony Sund i Ängelholm.
Bildtext San Jose Sharks har NHL-rättigheten för Tony Sund fram till slutet av sommaren, men det är inget som backen tänker på.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Med tanke på att spelarmarknaden ser helt annorlunda ut när dörren till KHL är stängd, medger Sund att det är extra skönt att ha klubbadress klar för 2022/2023.

– Jag har flyttat runt rätt mycket de senaste åren och inte haft stabiliteten. Det känns skönt att veta var jag ska spela nästa höst och framför allt veta vart jag kommer. Jag känner stan och klubben, det är en trygghet.

– Det var också otroligt stort att få vara med och vinna något med den här klubben. CHL smäller inte lika högt som SM-guld, men många på läktarna hade drömt länge om det.

De gröna Rögletröjorna är ingen ovanlig syn i Ängelholm. En äldre man i klubbens färg passerar på gågatan och säger i mycket vill ha mer-anda att säsongen inte riktigt gick som planerat.

Jag har aldrig spelat på ett ställe där stödet från stan är så stort. Det känns som att alla håller koll på oss, hallen är ofta slutsåld, en familjekänsla

Sund ser likheter med sina hemtrakter i Jakobstad – med den väsentliga skillnaden att Ängelholm har ett av landets bästa lag i en stor idrott.

– Jag har aldrig spelat på ett ställe där stödet från stan är så stort. Det känns som att alla håller koll på oss, hallen är ofta slutsåld, en familjekänsla … En speciell plats att spela på.

"Kan träna som jag vill"

Nu är det dags för semester i Jakobstad och så småningom grundträning.

– Jag har kört enligt Hannu Rautalas program de tre senaste somrarna. Förhållandena i Jakobstad är en fördel, jag har tillgång till is varje dag om jag vill. Jag kan träna precis som jag vill.

– Spelet går väldigt snabbt i SHL och man måste vara uthållig, stark, mångsidig. Jag tycker att jag alltid har kommit väl förberedd och fysiken har gått framåt de senaste åren.

Sund pratar om att spela golf, hänga med kompisar och hinna gå på någon Jaromatch i sommar, men efter en hockeypaus kommer suget att vara uppumpat igen.

– Vi har också revanschlusta med oss till nästa år. Vi ska visa att vi inte är nöjda med att åka i semin.