Dialog kring lärarstrejk oroar inte utbildaren Åbo Akademi – intresset för att bli lärare stabilt och glädjande lyft i antalet sökande till utbildningarna inom småbarnspedagogik
Visserligen minskade antalet sökande till klasslärarutbildningen i år, men det är jämfört med ett rekordår ifjol och istället lockade småbarnspedagogiken. Några alarmerande trender syns inte på horisonten, säger Fritjof Sahlström vid Åbo Akademi.
– Det har egentligen aldrig funnits så många sökande som de här senaste åren till olika sorters pedagogikutbildningar på svenska i Finland, säger Sahlström som är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa.
Han jämför siffrorna med hur det var för både tio och femton och tjugo år sedan. En stor ökning har skett på lång sikt och det är enligt Sahlström nödvändigt att använda sig av det långa perspektivet.
Att läraryrkets attraktionskraft skulle vara på väg att dala är ändå en fråga som har lyfts av ett flertal röster i samband med den pågående arbetsmarknadskonflikten.
Rektor Elise Kurtén vid Sirkkala skola i Åbo sade tidigare i veckan till Svenska Yle att det handlar om mer än bara lönen.
– Attraktionskraften handlar inte bara om lönen. Vi har sett alarmerande låga siffror när det gäller studerande som söker sig till lärarutbildningen. Den senaste tiden har det målats upp en ganska så mörk bild kring yrket, med mer och mer uppgifter som lärarna måste ta sig an. Så vi måste fundera på hur vi ska locka studerande till läraryrket igen, säger Kurtén.
Fritjof Sahlström bekräftar att det har skett en minskning i antalet ansökningar till klasslärarutbildningarna på svenska i år, men han ser inte den saken som särskilt alarmerande. Man förleds kanske också att tro att utbildningen backar kraftigt om man endast jämför med fjolåret, menar han.
– Ifjol var det rekord, det hade aldrig varit fler sökande totalt till klasslärarutbildning än vad vi hade då, säger Sahlström.
Uppsving för småbarnspedagogiken
Sahlström anser även att man bör beakta att mängden studerande som ska bli olika sorters lärare inte är obegränsad.
– Det är ungefär lika stor andel av en årskull som är intresserad av pedagogik på något sätt och där sker det en viss rörlighet. Nu ser vi ett välkommet uppsving för småbarnspedagogiken och slår riktigt stora rekord när det gäller söktryck där.
Nästan dubbelt så många har sökt till Åbo Akademis utbildning för lärare inom småbarnspedagogik jämfört med ifjol. Det hoppas Sahlström att är mer än ett plötsligt övergående fenomen.
– Det har skett en väldigt positiv och välkommen förändring. För när vi pratar om hur samhället värdesätter olika läraryrken så finns det också en variation inom de olika lärarprofessionerna där det inte har varit så lätt för småbarnspedagogiken att få det erkännande som den förtjänar. De gör ju ett enormt jobb med barnen under de tidiga åren.
Viktigt att påminna om allt som är bra med lärarjobbet
Även om Sahlström anser att man behöver använda sig av längre perspektiv då man analyserar söktrycket till de olika utbildningarna så viftas ett plötsligt minskat intresse för klasslärarutbildningen inte bort.
– Det gör att vi funderar om det har hänt saker i omvärlden eller om det finns något vi kan göra, men det blir för ryckigt och reaktivt om man tittar på bara ett år i taget. Och än så länge är det ett ganska stabilt läge om man tittar på den större bilden.
Den pågående arbetsmarknadskonflikten, där lärarfacket kräver högre löner och bättre arbetsvillkor för sina medlemmar, uttalar sig Sahlström försiktigt om.
– Vi ska inte som universitet ha så mycket synpunkter på arbetsmarknadskonflikten. Men vi kan se det som angeläget att man också ekonomiskt får den ersättning som vi som utbildar för de här professionerna tycker att de är värda.
Sahlström anser inte att det är problematiskt att lärarna argumenterar för högre lön genom att lyfta fram att yrket har blivit tyngre och mer stressigt.
– Jag tycker det är helt och hållet legitimt för vilken yrkeskår som helst att på olika sätt försöka säkerställa att man har de arbetsmarknadsvillkor som man är förtjänt av.
När ett nytt kollektivavtal har rotts i hamn hoppas Sahlström ändå att det också ska gå att påminna sig om allt det som är positivt med läraryrket.
– Det har varit corona och mycket tuffa år för hela välfärdssamhället. Såklart avspeglar det sig i hur man offentligt pratar om de här jobbena och det är kanske inte i fullt så uppskattande ordalag som de är värda. Det är rätt så kul att vara lärare!