Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lagstiftningsråd: Ålands nya självstyrelselag uselt beredd

Uppdaterad 29.04.2022 17:15.
anna-maja henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson har Åland på sitt bord.
Bild: Silja Viitala / Yle

Förslaget till ny åländsk självstyrelselag har beretts länge – så länge att en del ålänningar tappat tålamodet. Och i dag kommer Rådet för bedömning av lagstiftningen med hård kritik mot beredningen.

Det är justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) som i regeringen har ansvar för Ålandsfrågor, och det är Justitieministeriet som har förberett lagändringen.

Lagförslaget gick på remiss förra sommaren och har fått ris av många instanser. Henriksson har också själv kritiserats för att ha agerat för långsamt och oengagerat.

Det brådskar nämligen om man vill ha den nya självstyrelselagen klar nu då Åland firar sina 100 år.

"Förslaget halvfärdigt"

Rådet för bedömning av lagstiftningen kritiserar Justitieministeriet för dålig lagberedning. Rådet säger i sitt utlåtande i dag att lagberedningen av självstyrelselagen strider mot god förvaltning.

Förslaget verkar halvfärdigt, och är ställvis så detaljerat att helhetsbilden blir otydlig.

Konsekvenserna av den nya lagen borde framgå tydligt och konsekvent, säger rådet. Nu framgår det inte vilka konkreta följder lagen skulle ha. Det blir heller inte klart vilka punkter som ändrar i och med den nya lagen jämfört med den förra.

Är det bara fråga om en modernisering av lagen eller innehåller den avgörande förändringar – det framgår inte, säger rådet, som vill att förslaget bearbetas på nytt.

Henriksson har anklagats för misslyckande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson har tvingats försvara sig mot kritik från Åland gällande den nya självstyrelselagen.

Ålandspolitikern och socialdemokraten Camilla Gunell har i en insändare i Hufvudstadsbladet kritiserat Henriksson för att ha misslyckats med att få till stånd en ny självstyrelselag. Gunell skrev att också SFP verkar svika Åland.

Rådet för bedömning av lagstiftningen finns till för att förbättra lagberedningen och konsekvensbedömningarna i regeringens propositioner.

Artikeln har uppdaterats 29.4.2022 klockan 16.15: Formuleringen om att minister Henriksson haft ärendet på sitt bord har skrivits om för att förtydliga att det är tjänstemännen vid Justitieministeriet som förberett lagen.