Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två legendarers klubbkarriärer tar slut: "Den här kroppen har inte mera att ge, nu är det dags att hitta på något annat"

Shawn Huff och Petteri Koponen avslutar sina klubbkarriärer.
Bildtext Shawn Huff och Petteri Koponen avslutar sina klubbkarriärer.
Bild: Lehtikuva

Två legendarer avslutar sina klubbkarriärer när Helsingforsklubben Seagulls och Joensuuklubben Kataja möts i basketligans bronsmatch på fredagen. Petteri Koponen och Shawn Huff har klämt ut allt som finns i kroppen.

Två ikoniska basketherrar gör sina sista matcher på klubbnivå när basketligans bronsmatch spelas på fredagen mellan Seagulls och Kataja. Herrbasketlandslagets stöttepelare Shawn Huff och Petteri Koponen avslutar sina klubbkarriärer i Seagulls-tröjan.

– Nu börjar det här bli konkret. Den här kroppen har inte mera att ge, nu är det dags att hitta på något annat.

– Grenen kommer ändå att stanna kvar på något sätt. Nu är det dags att dra efter andan, säger den 34-årige Petteri Koponen i en intervju för dagstidningen Karjalainen enligt webbplatsen basket.fi.

Kaptenen för Susijengi, eller Varggänget, Shawn Huff har liknande tankar: mycket har grenen tagit, mycket har den gett.

– Först och främst känner jag mig tom och trött. Jag har gett allt och klämt ut allt vad kroppen haft att ge. Jag fick mycket av grenen, och är tacksam över att kroppen höll så pass länge. Jag fick se världen och lära känna fantastiska människor. I något skede måste karriären bara ta slut, säger den 37-årige Huff till Joensuu-tidningen Karjalainen.

Matchen spelas i Tölö sporthall i Helsingfors med start klockan 18:30. Seagulls berättar på sin webbplats att spelarna kommer att premieras innan matchen kör i gång.

Siffrorna säger allt

Den finländska sportjournalistkåren har utsett Petteri Koponen till årets basketspelare sju gånger. I basketligan har det blivit 220 matcher med ett snitt på 9,7 poäng per match. I prisskåpet finns två guldmedaljer från Esboklubben Honka från 2007 och 2008.

Utöver åren i Finland spelade Koponen i Italien, Ryssland, Spanien och Tyskland under sin proffskarriär. I Euro-ligan spelade Koponen 154 matcher med ett snitt på 8,2 poäng. Koponen var den första finländaren som reserverades till NBA i den första omgången (2007). Landslagsskjortan har han dragit på sig 139 gånger med ett poängsnitt på 13,3.

Shawn Huffs motsvarande siffror i basketligan är 231 matcher och poängsnittet 9,3. FM-guld vann han i Honkas tröja år 2002 och 2003.

Utöver spel i den inhemska ligan spelade Huff som proffs i Grekland, Italien, Tyskland och Frankrike. Dessutom har han gjort hela 208 landskamper med poängsnittet 8,4.