Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtalen mot tidigare fastighetsdirektören för HOK-Elanto förkastades också i hovrätten – finns inga tydliga bevis på mutbrott

Marmorskylt där det står Helsingfors Hovrätt
Bildtext Helsingfors hovrätt fann inga bevis för mutbrott.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Fallet handlar om att tidigare fastighetsdirektören Jari Leivo skulle ha tagit emot mutor av företag som andelslaget har köpt tjänster av. Själva mutan har varit i form av sponsorpengar som gått till Leivos familj, främst dotterns ridintresse.

Fallet var uppe i tingsrätten för några år sedan där åtalen också förkastades, då bevisen inte ansågs vara tillräckliga. Åklagaren ville då pröva ärendet i högre instans.

Helsingfors hovrätt hade som uppgift att avgöra om fastighetsdirektören och hans affärskollegor hade gjort sig skyldiga till mutbrott.

Tjänsten gav möjlighet att bestämma om konsultavtal

Hovrätten ansåg att Leivo som fastighetsdirektör i sin tjänst hade rätt att bestämma om hurdana konsultavtal och val av planerare fastighetsenheten inom HOK-Elanto gör och vilka som utför entreprenaderna.

Det gick, enligt hovrätten, inte att påvisa att de avtal och val som gjorts har varit emot andelslagets intressen.

De betalningar som gjordes till förmån för Leivos dotters ridintresse kunde heller inte bevisas ha varit tagande eller givande av muta.

Den tidigare fastighetsdirektören vid HOK-Elanto dömdes i november 2021 för grovt bedrägeri i en annan rättegång.