Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är det säkert: Det blir strejk i skolor och daghem nästa vecka, tio städer påverkas

Från 2022
Tomt klassrum med musikinstrument.
Bildtext Strejk drabbar bland annat skolor nästa vecka.
Bild: Jesper Alm / Yle

Det är nu klart att strejkerna inom den kommunala sektorn bryter ut nästa vecka. Därmed stängs skolor, daghem, bibliotek och muséer i tio städer.

Förlikningsnämnden under ledning av ordföranden Elina Pylkkänen kom för en stund sedan på Twitter med beskedet att man inte kommer att be om att strejkerna skjuts fram.

Tio städer påverkas av strejken som pågår mellan den 3 och 9 maj.

Fackförbunden JUKO, Jyty och JHL inleder på tisdagen strejker i Esbo, Helsingfors, Grankulla, Vanda, Uleåborg, Rovaniemi, Jyväskylä, Tammerfors, Åbo och Kuopio.

Strejken omfattar 81 000 fackanställda – av dem är över 22 000 lärare.

Många pausar undervisningen helt och hållet

I de flesta av de städer där lärarna strejkar blir det paus i undervisningen, i en del fortsätter undervisningen i begränsad form. De flesta daghem stänger, men i gymnasierna och yrkesskolorna är det möjligt att distansundervisning kan ordnas.

Strax före påsk sköts strejken i huvudstadsregionen fram med två veckor. Det går inte att vidta samma åtgärd två gånger.

Förlikningsnämndens ordförande Pylkkänen meddelade på torsdagen att det inte finns förutsättningar för ett medlingsbud i konflikten.

Den centrala tvistefrågan är lönerna. Arbetstagarsidan vill få ett flerårigt löneavtal, men arbetsgivarna menar att ett flerårigt avtal skulle belasta den offentliga sektorn för hårt.