Källa till Svenska Yle: EU:s gränsmyndighet Frontex generaldirektör Fabrice Leggeri har avgått
EU:s gränsmyndighet Frontex chef Fabrice Leggeri har lämnat in sin avskedsansökan. Frontex har i över ett år granskats av EU:s antikorruptionsmyndighet Olaf. Flera Frontex-tjänstemän misstänks för att ha tillåtit så kallade pushbacks.
Tidningen Politico skrev idag att Frontex generaldirektör Fabrice Leggeri avgår. Enligt flera källor har Leggeri lämnat in sin avskedsansökan.
En källa kan nu bekräfta till Svenska Yle att Fabrice Leggeri lämnat in sin avskedsansökan i natt.
EU:s antikorruptionsmyndighet Olaf har i över ett och ett halvt år granskat Frontex för misstänkta oegentligheter. Olaf har under vintern blivit klar med sin första rapport om Frontex.
Tre Frontex-tjänstemän är utpekade i Olaf:s utredning.
En källa med insyn i ärendet berättar till Svenska Yle att EU:s antikorruptionsmyndighets rapport kom med så tunga bevis mot Leggeri att det var "politiskt omöjligt" för Leggeri att fortsätta. Leggeri misstänks ha tillåtit att olagliga avvisningar av asylsökande görs vid EU:s gränser.
Det politiska trycket på Leggeris avgång från flera medlemsstater har varit starkt de sista dagarna.
Der Spiegels reporter Giorgos Christides har kommit över Leggeris avgångsbrev.
Under fredagen kommer Frontex förvaltningsråds ordförande Alexander Fritsch att ge mera information om situationen efter Leggeris avgång.
Svenska Yle har bett både Frontex-chefen Fabrice Leggeri om en kommentar - med förfrågan har inte besvarats.
Svenska Yle har också bett att få intervjua Olaf:s generaldirektör, finländaren Ville Itälä. Olafs pressavdelning svarar att Itälä inte kan kommentera Frontex-utredningen.
Frontex-rapporten tillsvidare inte offentlig
Der Spiegel skrev i mars 2021 att en av de tre tjänstemännen är generaldirektören Fabrice Leggeri. Leggeri ska enligt uppgifterna ha försökt mörklägga att Frontex varit delaktig i olagliga avvisningar vid EU:s gränser.
– Beskedet om Leggeris avgång kommer inte en dag för tidigt. Han är högsta chef för en myndighet som är dokumenterat inblandad i människorättskränkningar och pushbacks vid EU:s gränser. Att han nu får gå är ett steg i rätt riktning, det är vi många som krävt redan en längre tid, säger Malin Björk i en intervju för Svenska Yle.
Malin Björk är svensk Europaparlamentariker för vänstergruppen.
Rapporten är tillsvidare inte offentlig, två av Europarlamentets utskott har ändå under våren muntligt fått ta del av korruptionsrotelns fynd.
– Med tanke på hur fruktansvärt lång tid Olaf:s utredning har tagit och givet deras rena ovilja att lämna ifrån sig det material som finns - tyder det på att saker inte står helt rätt till. De systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter som det har rapporterats om, lämnar inget utrymme för Leggieri att stanna på sin position. Hans avgång är också något som jag har drivit på för under en lång tid nu, säger Abir Al-Sahlani i en kommentar för Svensa Yle.
Al-Sahlani är svensk Europaparlamentariker för Renew Europe.
Abir Al-Sahlani är medlem i LIBE-utskottet och var på plats när Olaf:s generaldirektör Ville Itälä muntligen gav en del information om Olaf:s utredning av gränsmyndigheten Frontex.
– Olaf berättade i sin briefing om sina observationer inom Frontex som gällde trakasserier inom Frontex huvudkontor samt om olagliga avvisningar vid EU:s gränser, säger Europaparlamentariker Petri Sarvamaa från parlamentets största grupp EPP.
Sarvamaa är medlem i parlamentets budgetkontrollutskott.
– Det ser ut som att Fabrice Leggeri var en väldigt dålig direktör. Han hade många problem med hur han behandlade personalen på Frontex huvudkontor, säger Sarvamaa i en intervju för Svenska Yle.
Petri Sarvamaa säger att Leggeri och två andra direktörer inte på ett korrekt sätt hanterade rapporterna om Frontex medverkan i gränsbevakningsoperationer som ledde till olagliga avvisningar.
– Leggeri gjorde inte vad han borde ha gjort - alltså att följa upp och ta reda på vad de olagliga avvisningarna handlade om.
Mediebolaget Lighthouse Reports har nyligen avslöjat att Frontex de facto medvetet har gömt hänvisningar i Frontex databaser om olagliga avvisningar, så kallade pushbacks. Frontex har konstruerat begrepp som "prevention of departure" ( ungefär "att hindra en utresa") för händelser som egentligen var olagliga avvisningar.
Under de senaste två åren har Frontex av flera människorättsorgan och otaliga mediebolag lyfts upp som en myndighet som inte lever upp till sitt mål att respektera grundläggande mänskliga rättigheter vid EU:s gränser.
Svenska Yle har tidigare rapporterat om Frontex ansvar till exempel i Grekland där medier och aktivister vittnat om tiotusentals olagliga avvisningar ("pushbacks").
Efter Svenska Yles granskning hösten 2021 sade Frontex ombud för grundläggande rättigheter, Jonas Grimheden, i en intervju för Svenska Yle att "risken är enormt stor att Frontex är medskyldig till kränkningar av mänskliga rättigheter". Jonas Grimheden är strakt kritisk till att Frontex stöder till exempel Grekland i deras gränsbevakning eftersom det rapporterats om så många kränkningar av asylsökandes rättigheter.
Under fredagskvällen (29.4.) kom Frontex förvaltningsråd med ett uttalande om Fabrice Leggeris avgång.
I uttalandet bekräftar förvaltningsrådet att Leggeri avgått under det extra insatta mötet som varade under torsdagen och fredagen.
Aija Kalnaja utsågs av förvaltningsrådet till tf generaldirektör för Frontex tills en ersättare till Fabrice Leggeri utnämnts.
13.59 artikeln uppdaterades med citat av Abir al-Sahlani
16.15 artikeln uppdaterades med citat av Petri Sarvamaa och information om Lighthouse Reports avslöjande
30.4 kl. 9.15 artikeln uppdaterades med information om Frontex förvaltningsråds beslut
