Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jag har aldrig är en modig, rolig och pinsam dramapodd om sex och gränser

Från 2022
Skådespelare i Teaterhögskolans produktion Jag har aldrig.
Bildtext Niklas och Taneli spelas av Patrik Kumpulainen och Folke Narin.
Bild: Barbro Ahlstedt, Clas Christiansen/ Yle

Niklas och Taneli har bjudit in sina vänner på inflyttningsfest, men deras egen kärlek verkar inte vara på topp. Stämningen blir konstig och Taneli föreslår att festdeltagarna ska leka den klassiska dryckesleken Jag har aldrig.

Temat för bekännelserna ska vara sexuella erfarenheter. Det är upptakten till Jag har aldrig, en dramapodd om nio avsnitt. I varje del berättar en ny festdeltagare om sin märkvärdigaste sexupplevelse.

Leken spårar ur

Med tillkämpad munterhet sätter så leken igång, men ganska snart spårar den ut totalt. Gästerna har nämligen legat med varandra kors och tvärs, och den som berättar om sitt eget pinsammaste erotiska minne avslöjar samtidigt saker om de andra på festen. Var går gränsen för vad man får berätta, i en tid då allt är tillåtet och vi översköljs av sexuellt material från alla håll?

Ung kvinna som blundar och njuter.
Bildtext Antonia Atarah i rollen som Emilia.
Bild: Barbro Ahlstedt, Clas Christiansen / Yle

Debut för unga dramatiker

Jag har aldrig är skriven av Kaisa Lundán och Rasmus Arikka, fjärdeårsstuderande i dramaturgi vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Rollerna görs av deras medstuderande på skådespelarlinjen. Det här är de unga dramatikernas ljuddramadebut, i vilken de vill testa gränser och spränga tabun kring sex och sexualitet.

– Jag hoppas att lyssnaren ska trivas och ha roligt, men också fundera på sina egna attityder kring sex, säger Kaisa Lundán. Det behöver inte vara tabubelagt att berätta att man gillar BDSM eller olika kinks, det är inte så allvarligt.

Kaisa Lundán, dramaturg
Bildtext Kaisa Lundán.
Bild: Kaisa Lundán

Skrattet fastnar i halsen

I Jag har aldrig går leken ändå över styr. Manusförfattarna menar att det beror på bristfällig kommunikation. Det som man skäms över och försöker hålla hemligt, kan explodera i ens ansikte.

Rasmus Arikka
Bildtext Rasmus Arikka.
Bild: Kaisa Lundán

– Vi ville skriva ett drama som var roligt och underhållande, men där skrattet emellanåt fastnar i halsen. Gränsen mellan en rolig frispråkig lek och en obehaglig situation kan vara hårfin, och det kan växla väldigt snabbt, säger Rasmus Arikka.

Ung, svettig man lockar på tittaren.
Bildtext Gaspare Fransson spelar Mikael i dramapodden.
Bild: Barbro Ahlstedt, Clas Christiansen / Yle

Målgruppen för serien är unga vuxna, och den lämpar sig väl också för gymnasieelever.

– Det här är just en sådan produktion som jag själv saknade under min gymnasietid, säger Rasmus Arikka.

haft chili i fittan

9:53
"Jag har aldrig haft chili i fittan".